Rillettes z łososia

Rillettes z łososia
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • 300 g surowego łososia
  • 50-60 g wędzonego łososia
  • sól
  • pieprz
  • skórka i sok ½ limonki
  • 1 szalotka
  • 70 g masła
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Surowego łososia osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki i obsypujemy skórką startą z limonki. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni, łososia owijamy papierem do pieczenia tworząc zamkniętą kopertkę. Układamy na formie do pieczenia i wstawiamy do pieca na 20 minut. Nie dłużej!

Za pomocą widelca dzielimy łososia na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Poszatkowaną drobno szalotkę oraz marynowany pieprz wrzucamy na rozgrzane masło, podduszamy, aż cebulka zmięknie.

Masło z szalotką przelewamy do łososia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dodajemy drobno pokrojonego łososia wędzonego. W razie potrzeby doprawiamy całość wedle uznania. Przekładamy łososia do słoiczka i pozostawiamy do wystudzenia. W lodówce można przechowywać ok. 7 dni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA