Zapiekanka z dorsza
 
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- około 360 g słonego dorsza
- namoczonego na 6-8 godzin w zimnej wodzie
- aby się pozbyć nadmiaru soli (wodę należy zmienić dwukrotnie w równych odstępach czasu)
- 1 ¼ szklanki pokrojonych w kostkę obranych ziemniaków
- 1 szklanka mleka
- 6 małych lub 4 dużych ząbków czosnku
- obranych i rozgniecionych
- ¼ łyżeczki nasion kopru
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól
- w razie potrzeby około 16 kromek (o grubości 1,5 cm) z bagietki
- zrumienionych przez 6-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Odsolonego dorsza włożyć do rondla, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień na mały i gotować przez 15 minut. Osączyć na sicie. Kiedy ryba wystygnie na tyle, aby wziąć do ręki, usunąć skórę i zachować. Usunąć wszelkie ości i ścięgna. Połamać rybę na kawałki (o boku 2,5 cm). Przełożyć z powrotem do rondla ze skórą, ziemniakami, mlekiem, czosnkiem oraz nasionami kopru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na mniejszy i gotować bez przykrycia, przez 20 do 25 minut, aż ziemniaki i ryby będą miękkie.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zapiekanki
Dania z ryb
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         
                         
                         
                         Grzegorz  Łapanowski
 Grzegorz  Łapanowski 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma