Zapiekanka z dorsza

Zapiekanka z dorsza
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • około 360 g słonego dorsza
  • namoczonego na 6-8 godzin w zimnej wodzie
  • aby się pozbyć nadmiaru soli (wodę należy zmienić dwukrotnie w równych odstępach czasu)
  • 1 ¼ szklanki pokrojonych w kostkę obranych ziemniaków
  • 1 szklanka mleka
  • 6 małych lub 4 dużych ząbków czosnku
  • obranych i rozgniecionych
  • ¼ łyżeczki nasion kopru
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • w razie potrzeby około 16 kromek (o grubości 1,5 cm) z bagietki
  • zrumienionych przez 6-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Odsolonego dorsza włożyć do rondla, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień na mały i gotować przez 15 minut. Osączyć na sicie. Kiedy ryba wystygnie na tyle, aby wziąć do ręki, usunąć skórę i zachować. Usunąć wszelkie ości i ścięgna. Połamać rybę na kawałki (o boku 2,5 cm). Przełożyć z powrotem do rondla ze skórą, ziemniakami, mlekiem, czosnkiem oraz nasionami kopru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na mniejszy i gotować bez przykrycia, przez 20 do 25 minut, aż ziemniaki i ryby będą miękkie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA