Ryba po toruńsku ze smażonymi łazankami
                
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
 - Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 2)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Dania z ryb
 
Składniki:
- filet z ryby słodkowodnej (sandacz)
 - 2 marchewki
 - cebula
 - masło
 - ½ szklanki ciemnego piwa
 
Przyprawy:
- kilka goździków
 - pieprz
 - gałka muszkatołowa
 - 1 duża łyżka miodu
 - pierniki do zagęszczenia sosu
 - sok z cytryny
 - sól
 
Smażone łazanki:
- 300 g ugotowanego makaronu typu łazanki
 - 2 garści kiszonej kapusty
 - masło
 - pieprz
 - świeży majeranek
 - 150 g wędzonego boczku
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Zacznij od przygotowania ryby. Na maśle przesmaż dwie starte na grubych oczkach marchewki i cebulę. Dopraw goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem. Zalej składniki ciemnym piwem. Całość zagotuj, po czym włóż pokrojony filet z ryby i gotuj kilka minut. 
Rybę wyjmij. Do sosu dolej łyżkę miodu i kilka pokruszonych pierników toruńskich. Po zagotowaniu całość przetrzyj przez sito, dopraw sokiem z cytryny i odrobiną soli.
Rybę z powrotem włóż do sosu i delikatnie podduś.
Doskonałym dodatkiem będą smażone łazanki z kiszoną kapustą. Kapustę przesmaż na maśle. Dorzuć łazanki oraz wędzony, parzony boczek pokrojony w kosteczkę. Całość dopraw pieprzem i majerankiem. Wymieszaj i podsmaż. Gotowe łazanki wyłóż na talerz. W centrum połóż przygotowaną rybę w sosie piernikowym. Całość posyp świeżym majerankiem. Smacznego!
					Rybę wyjmij. Do sosu dolej łyżkę miodu i kilka pokruszonych pierników toruńskich. Po zagotowaniu całość przetrzyj przez sito, dopraw sokiem z cytryny i odrobiną soli.
Rybę z powrotem włóż do sosu i delikatnie podduś.
Doskonałym dodatkiem będą smażone łazanki z kiszoną kapustą. Kapustę przesmaż na maśle. Dorzuć łazanki oraz wędzony, parzony boczek pokrojony w kosteczkę. Całość dopraw pieprzem i majerankiem. Wymieszaj i podsmaż. Gotowe łazanki wyłóż na talerz. W centrum połóż przygotowaną rybę w sosie piernikowym. Całość posyp świeżym majerankiem. Smacznego!
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania z ryb
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W