Pulpety z pstrąga z sosem z zielonej sałaty i żółtek

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 4 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 6 szt. filetów z pstrąga
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta gałki muszkatowej
- sok z połowy cytryny
- ostra świeża papryczka
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
Na sos:
- główka sałaty masłowej
- łyżka masła
- 100 ml bulionu rybnego lub warzywnego
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 2 żółtka
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
W misce umieść rybę i kwaśną śmietanę. Dodaj gałkę, czosnek, natkę pietruszki. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw solą,pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Do masy dodaj ostrą papryczkę. Formuj pulpety i gotuj je w bulionie. W rondelku rozpuść masło i przesmaż posiekaną sałatę. Dodaj bulion. Całość zmiksuj. Płyn z powrotem wstaw na mały ogień i połącz z żółtkami wymieszanymi ze śmietaną. Po chwili powinna wyjść delikatna emulsja. Pulpety podawaj z sosem z zielonej sałaty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W