Chłodnik z pieczonych buraków na soli z krewetkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 4 średniej wielkości buraki
- 1 kg soli morskiej
- 1 litr kefiru
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki mięty
- 2 ząbki czosnku + 1 do krewetek
- ½ opakowania sera feta
- ½ ogórka
- 3 topinambury
- sól, pieprz
- rukiew wodna do dekoracji
- opcjonalnie: sok z cytryny lub ocet
- 8 krewetek
- 1 cm startego, świeżego imbiru
- 1 mała chili
- oliwa
- 8 jaj przepiórczych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Buraki myjemy, odcinamy górną część, z której wyrasta botwina.
Na blaszkę do pieczenia wysypujemy sól, układamy na niej buraki i lekko obsypujemy je z każdej strony tak, by trochę je przykryć. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny, aż zmiękną.
Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do malaksera, dolewamy kefir, dodajemy poszatkowane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ogórek obieramy, pozbywamy nasion i kroimy w kostkę. Wszystko razem miksujemy w razie potrzeby dolewamy trochę zimnej wody. Przyprawiamy solą i pieprzem i w razie potrzeby lekko skrapiamy sokiem z cytryny.
Topinambur obieramy, część kroimy w bardzo cienkie plastry, a resztę ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do zmiksowanych buraków i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Krewetki przyprawiamy sokiem z cytryny, startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Jaja gotujemy na twardo i obieramy.
Krewetki krótko grillujemy na rozgrzanej oliwie. Chłodnik nalewamy do miseczek, dodajemy po 1-2 jaja przepiórcze przekrojone na pół, 2 krewetki i dekorujemy całość rukwią wodną.
Na blaszkę do pieczenia wysypujemy sól, układamy na niej buraki i lekko obsypujemy je z każdej strony tak, by trochę je przykryć. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny, aż zmiękną.
Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do malaksera, dolewamy kefir, dodajemy poszatkowane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ogórek obieramy, pozbywamy nasion i kroimy w kostkę. Wszystko razem miksujemy w razie potrzeby dolewamy trochę zimnej wody. Przyprawiamy solą i pieprzem i w razie potrzeby lekko skrapiamy sokiem z cytryny.
Topinambur obieramy, część kroimy w bardzo cienkie plastry, a resztę ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do zmiksowanych buraków i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Krewetki przyprawiamy sokiem z cytryny, startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Jaja gotujemy na twardo i obieramy.
Krewetki krótko grillujemy na rozgrzanej oliwie. Chłodnik nalewamy do miseczek, dodajemy po 1-2 jaja przepiórcze przekrojone na pół, 2 krewetki i dekorujemy całość rukwią wodną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W