Sola bastowana masłem

Sola bastowana masłem
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • filety z soli dover
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek masła
  • sok z 1 cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuczone ziemniaki
  • 1kg ziemniaków typu A (z małą zawartością skrobi - sałatkowych)
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotowanie ryby zajmie dosłownie kilka minut, dlatego należy zacząć od przygotowania pure.

Ziemniaki ugotować w skórkach w bardzo słonej wodzie. Pół gorące jeszcze ziemniaki

obrać ze skórki i przepuścić przez praskę. Dodać zimne masło i dokładnie wymieszać.

Do masy dolać szklankę podgrzanego, ale nie gorącego mleka.

Wymieszać dokładnie i przecisnąć masę przez drobne sitko.

Przyrządzanie ryby należy zacząć od przygotowania wszystkich potrzebnych składników w jednym miejscu, czyli jak mawiają Francuzi - mise en place.

Rybę oczyścić i osuszyć. Mąkę pszenną wysypać na talerz. Sok z cytryny wycisnąć. Natkę

pietruszki posiekać.

Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, dodać 4 łyżki masła i pozwolić mu się powoli roztopić.

Osuszoną dobrze rybę posolić i popieprzyć, następnie obtoczyć bardzo dokładnie w mące.

Rybę ułożyć na rozgrzanym maśle i smażyć po jednej stronie na rumiano, jednocześnie bastując - czyli polewaj ją rozgrzanym masłem od góry.

Jak już się ryba zarumieni, obrócić ją na drugą stronę i smażyć jeszcze na rumiano, bastując od czasu do czasu.

W osobnym rondlu rozpuścić powoli pozostałe 2 łyżki masła i czekać, aż zbrązowieje, jakby się trochę przypali. Dodać do tego masła sok z cytryny.

Danie ułożyć na talerzu.

Spód talerza posmarować obficie pure ziemniaczanym, ułożyć na tym usmażoną rybę i polać beurre noisette (zbrązowiałym masłem) z cytryną. Posypać całość posiekaną natką.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA