Zapiekanka makaronowa z wędzoną kiełbasą i ostrym żółtym serem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
Składniki:
- Zapiekanka:
- 300 g makaronu typu muszelki
- 75 g kiełbasy jałowcowej
- 75 g kiełbasy chorizo
- 75 g kiełbasy suchej
- oliwa
- cebula
- upieczona główka czosnku
- garść pomidorów koktajlowych
- 3/4 szklanki czerwonego wina
- świeży cząber
- 140 g mrożonego groszku
- pieprz
- sól
- 100 g ostrego żółtego sera
- Sałata rzymska:
- główka sałaty rzymskiej
- sok z cytryny
- 70 ml oleju z suszonych pomidorów
- 2-3 suszone pomidory
- łyżka miodu
- kilka listków świeżego tymianku
- łyżeczka octu sherry
- kilka orzechów włoskich
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj makaron i odstaw. Upiecz główkę czosnku. Kiełbasy i cebulę pokrój w małą kostkę. Cebulę przesmaż na oliwie i dodaj kiełbasę, czosnek i pomidory. Dolej czerwone wino i przypraw cząbrem. Odparuj wino do połowy, następnie dodaj makaron i groszek. Przypraw dużą ilością czarnego pieprzu i niewielka ilością soli. Na makaron zetrzyj ser. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Przygotuj chrupiącą sałatę rzymską. Do miseczki wyciśnij sok z cytryny, dodaj olej, drobno posiekane suszone pomidory, miód, tymianek, ocet sherry i orzechy. Sałatę pokrój na większe kawałki i polej dressingiem. Makaron podawaj z sałatą rzymską. Smacznego!
Przygotuj chrupiącą sałatę rzymską. Do miseczki wyciśnij sok z cytryny, dodaj olej, drobno posiekane suszone pomidory, miód, tymianek, ocet sherry i orzechy. Sałatę pokrój na większe kawałki i polej dressingiem. Makaron podawaj z sałatą rzymską. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W