Ślimak z ciasta pita z mięsem

Ślimak z ciasta pita z mięsem
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, kumin, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma, w trakcie dolewamy po trochu zimną wodę, w sumie ok. pół szklanki.

Następnie jeden płat ciasta filo smarujemy olejem lub oliwą, nakładamy na niego kolejny i znów smarujemy. Na brzegu układamy dość ściśle mięso w długi pasek. Następnie zwijamy ciasto w ścisły rulonik. Układamy na środku wysmarowanej olejem, okrągłej blaszki zwijając jak ślimak. Następnie powtarzamy czynność z ciastem i farszem, tworząc kolejny rulon i układając go znów w blaszce, tak by ślimak był coraz większy. Powtarzamy czynności do czasu, aż wypełnimy blaszkę po brzegi.

Następnie skrapiamy całość olejem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 250 stopni. Po ok. 10 minutach zmniejszamy temperaturę w piecu, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Następnie zalewamy całość ok. szklanką wrzątku i pieczemy kolejne 10-15 minut. Serwujemy na ciepło lub zimno.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA