Keftedes
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
30 minut

Przygotowanie:

Mielone mięso doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu, dodajemy po garści poszatkowanych ziół, mięty, szczypiorku i pietruszki. Dodatkowo do mięsa wsypujemy bułkę tartą, dodajemy jajo i jogurt grecki. Przeciskamy przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy.

Na patelnie wlewamy sporą porcję oleju, tak by klopsiki swobodnie w nim pływały. Jak tłuszcz porządnie się nagrzeje, wkładamy do niego uformowane w kulki porcje mięsa. Smażymy, aż nabiorą ładnego, złoto-brązowego koloru. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy np. z sosem tzatziki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ online

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać CANAL+ KUCHNIA i ponad 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE