Keftedes
Oceń przepis:
121 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mielone mięso doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu, dodajemy po garści poszatkowanych ziół, mięty, szczypiorku i pietruszki. Dodatkowo do mięsa wsypujemy bułkę tartą, dodajemy jajo i jogurt grecki. Przeciskamy przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy.

Na patelnie wlewamy sporą porcję oleju, tak by klopsiki swobodnie w nim pływały. Jak tłuszcz porządnie się nagrzeje, wkładamy do niego uformowane w kulki porcje mięsa. Smażymy, aż nabiorą ładnego, złoto-brązowego koloru. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy np. z sosem tzatziki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA