Greckie pączki loukoumades

Greckie pączki loukoumades
Oceń przepis:
63 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 8)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Desery, Pączki
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Syrop:
  • 250 ml wody
  • 200 g cukru
  • 1 gruby plaster cytryny
  • 1 łyżka miodu
Ciasto:
  • 250 ml maślanki
  • 310 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 14 g suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 500 g mąki
  • 100 g drobnego cukru
  • olej
Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania syropu. Do rondla wsypujemy cukier, dodajemy wodę, miód i plaster cytryny. Gotujemy do czasu, aż cukier się rozpuści, część płynu odparuje, ale syrop nadal pozostanie dość lekki i rzadki, nie powinien za mocno zgęstnieć. Syrop przelewamy do miski i studzimy.

Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, wsypujemy drożdże, dodajemy miód i wlewamy maślankę oraz mleko. Mieszamy całość rózgą aż do połączenia składników, staramy się pozbyć wszystkich grudek mąki. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką na ok. 1-1,5 h, aż podwoi swoją objętość.

Rozgrzewamy olej najlepiej w szerokim rondelku, następnie za pomocą łyżek maczanych w wodzie lub dłońmi (w rękawiczkach albo maczając palce w wodzie) formujemy małe kulki i wrzucamy na gorący tłuszcz. Smażymy pączki aż będą rumiane, następnie odsączamy je łyżką cedzakową i przekładamy bezpośrednio do syropu. Chwilę w nim mieszamy pączki i odsączamy z nadmiaru płynu. Posypujemy sezamem i cynamonem lub pokruszonymi pistacjami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA