Tartufo pistacchio

Tartufo pistacchio
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 500 ml lodów pistacjowych
  • 200 g obranych pistacji
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli (o ile pistacje nie były solone)
  • 1 łyżka masła
  • 150 g zielonych pistacji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pistacje obieramy ze skorupek, zalewamy ciepłą wodą i po chwili moczenia obieramy je ze skórek, tak jak migdały. Dokładnie osuszamy, przerzucamy do malaksera razem z cukrem i masłem i pulsacyjnie miksujemy na krem. Powinien być gładki, lekko ciągnący i tłusty.

Lody lekko rozmrażamy, nakładamy do silikonowej formy w kształcie półkuli i zmrażamy przez 20 minut. Następnie dużą łyżką wyciągamy część lodów ze środka, tak by powstało miejsce na krem pistacjowy. Nakładamy go łyżeczką, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do całkowitego zamrożenia, najlepiej na noc.

Następnego dnia zielone pistacje pulsacyjnie mielimy w malakaserze na grubszy żwirek. Lody wyciągamy z foremek, zostawiamy chwilę, żeby odtajały, i dokładnie obtaczamy je w pistacjach. Serwujemy!

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA