Kotleciki z resztek warzyw i mąki kukurydzianej z sosem majonezowym

Kotleciki z resztek warzyw i mąki kukurydzianej
Oceń przepis:
168 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania z resztek
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • szklanka drobno posiekanych warzyw, mogą być warzywa po obiedzie lub surowe
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka maślanki lub jogurtu lub śmietany
  • sól himalajska
  • olej rzepakowy
  • 4 łyżki majonezu
  • kiwi ze skórką
  • sok z limonki
  • łyżeczka pasty chili

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Warzywa, kaszę, mąkę, proszek, cukier, szczyptę soli oraz maślankę połącz ze sobą dokładnie i odstaw na ok. 20 min.

Do rondelka wlej olej rzepakowy. Ilość oleju zależy od wielkości rondelka, potrzebujemy ok. 3 cm warstwę. Podgrzej do 180 st. C.

Z przygotowanej masy uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego i smaż, aż będą złotobrązowe. Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Majonez zblenduj z kiwi, sokiem z limonki, i pastą chili. Kotleciki podaj z majonezem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA