Mazurek kajmakowy
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
 - Słodki drań (odc.18)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Ciasta wielkanocne, Dania z resztek
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia polska
 
Składniki:
- blat na mazurek
 - 100 g masła
 - 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
 - 60 g cukru
 - łyżeczka soli
 - 150 g migdałów
 - polewy: czekoladowa i cytrynowa
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Przepis na mazurek kajmakowy jest bardzo prosty. 2 puszki skondensowanego mleka słodzonego gotuj w wodzie przez 6 godzin na kajmak. Migdały sparz i zdejmij z nich skórkę. Na patelnię wrzuć cukier, gdy się skarmelizuje dodaj migdały. Stale mieszając dodaj kajmak. Pogotuj wszystko przez kilka minut. Zdejmij z palnika i wmieszaj do niego zimne masło, sól oraz kieliszek brandy. Masę wlej na mazurek, gdy przestygnie dekoruj polewą czekoladową i cytrynową oraz obranymi migdałami. To jeden z wielu przepisów na mazurek wielkanocny, który z pewnością się uda.
© Jacek Sikora
					© Jacek Sikora
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania z resztek
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W