Krem z młodych ziemniaków i młodego pora
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 30 dag młodych ziemniaków
- 2 młode pory
- 2 łyżki masła
- kilka plastrów wędzonego boczku
- 4-5 gałązek świeżego koperku
- 2 łyżki uprażonych płatków migdałów
- kilka listków lubczyku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do garnka wkładam dobrze wyszorowane ziemniaki, zalewam bulionem i gotuję. W połowie gotowania na patelni przesmażam na maśle pory i dodaję do ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie, całość miksuję na jednolitą masę. Można dodać śmietany 30%, około 100 ml. Do gotowego kremu dodaję posiekany lubczyk, a bezpośrednio na talerz przesmażony bekon, migdały i posiekany koperek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W