Jajka faszerowane

Oceń przepis:
Przygotował:
Grzegorz Łapanowski
- Seria kulinarna:
- Ł'apetyt (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 4 ugotowane jajka
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki mielonych orzechów
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
- Sos do jajek
- skórka cytrynowa
- 2 łyżki chrzanu
- sok z cytryny
- 0,5 pęczka posiekanego koperku
- 1 szklanka jogurtu bałkańskiego
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jajka delikatnie przekroić na połówki, tak żeby zostały łódeczki ze skorupką. Wybrać ze skorupek jajko i przesiekać razem z koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę orzechów i całość przesmażyć na oliwie. Skorupki jajek faszerować podsmażoną masą, wierzch posypać orzechami i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C od góry przez ok. 10 minut.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Komentarze
Zaloguj się by dodać komentarz.
iwipaula 12 lat temu
tak, też je widziałam ostatnio w sklepie i uwaga gdzie..w Rossmanie:) Nazywają się VAFINI. na opakowaniu jest kilka ciekawych przepisów, ja osobiście robiłam farsz tuńczyk - mascarpone i powiem wam, że były pyyyszniutkie...rozpływają się w ustach:)
a na ich stronie www jest pełno przepisów i propozycji na wykorzystanie tych jajeczek.
Poszukiwacz 12 lat temu
To już nie te czasy! Teraz są do kupienia waflowe foremki w kształcie połówki skorupki jajka i nie trzeba się męczyć z przecinaniem prawdziwych. No i waflowe są jadalne i chrupią :)
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
polapola 11 lat temu
no ale waflowe są jak sama nazwa mówi,z wafla, a ja np.nie jem takowych węgli, poza tym tu jest ujęta tradycja i mimo nowoczesności, namiastka oryginalnych przepisów jest zachowana. Fajnie jest wiedzieć jak było kiedyś i jak można zrobić to dzisiaj, lżej i smacznie.