Jajka faszerowane

Jajka faszerowane zobacz Jajka faszerowane 2018-06-19 12:28:35
Jajka faszerowane
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Grzegorz Łapanowski

Seria kulinarna:
Ł'apetyt (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 4 ugotowane jajka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki mielonych orzechów
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Sos do jajek
  • skórka cytrynowa
  • 2 łyżki chrzanu
  • sok z cytryny
  • 0,5 pęczka posiekanego koperku
  • 1 szklanka jogurtu bałkańskiego
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jajka delikatnie przekroić na połówki, tak żeby zostały łódeczki ze skorupką. Wybrać ze skorupek jajko i przesiekać razem z koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę orzechów i całość przesmażyć na oliwie. Skorupki jajek faszerować podsmażoną masą, wierzch posypać orzechami i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C od góry przez ok. 10 minut.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

polapola 11 lat temu

no ale waflowe są jak sama nazwa mówi,z wafla, a ja np.nie jem takowych węgli, poza tym tu jest ujęta tradycja i mimo nowoczesności, namiastka oryginalnych przepisów jest zachowana. Fajnie jest wiedzieć jak było kiedyś i jak można zrobić to dzisiaj, lżej i smacznie.

iwipaula 12 lat temu

tak, też je widziałam ostatnio w sklepie i uwaga gdzie..w Rossmanie:) Nazywają się VAFINI. na opakowaniu jest kilka ciekawych przepisów, ja osobiście robiłam farsz tuńczyk - mascarpone i powiem wam, że były pyyyszniutkie...rozpływają się w ustach:)
a na ich stronie www jest pełno przepisów i propozycji na wykorzystanie tych jajeczek.

Poszukiwacz 12 lat temu

To już nie te czasy! Teraz są do kupienia waflowe foremki w kształcie połówki skorupki jajka i nie trzeba się męczyć z przecinaniem prawdziwych. No i waflowe są jadalne i chrupią :)

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA