Brownie
Oceń przepis:
92 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - słodkości (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Brownie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 400 g czekolady (gorzkiej połączonej z mleczną lub samej gorzkiej)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 6 jaj rozmiar M
  • 230 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka cukru brązowego (opcjonalnie, można zamienić na cukier biały)
  • pasta z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki kakao

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło wraz z czekoladą i solą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy cały czas do połączenia składników, tak by otrzymać gęstą, lśniącą i gładką pastę czekoladową.

Do miski przesypujemy cukier i dodajemy jaja, robimy to stopniowo, jedno jajko, mieszamy rózgą, następnie kolejne, mieszamy itd. Dodajemy pastę z wanilii i wlewamy przestudzoną czekoladę. Następnie przesiewamy mąkę z kakao i za pomocą szpatułki mieszamy dokładnie do połączenia składników.

Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Wierzch ciasta powinien być lśniący i gładki, wnętrze wilgotne i lekko ciągnące. Patyczek wbity w ciasto może być lepki, ale bez śladów surowego ciasta. Studzimy brownie i kroimy na mniejsze kawałki.

Porady Mariety:

  • Masło można rozpuścić osobno i gorącym zalać czekoladę, odstawić na 1-2 minuty i dokładnie wymieszać. Można równie oba składniki rozpuścić w kąpieli wodnej j.w.
  • Część cukru można zastąpić cukrem trzcinowym, ciasto będzie miało lekko karmelowy posmak
  • Koniecznie należy dodać szczyptę soli do ciasta, to znacznie podbije smak czekolady
  • Do ciasta można dodać skórkę z pomarańczy, zmielone na gruby żwirek orzechy, bakalie etc.
  • Bardzo często do ciasta dodaję 1-2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy w pudrze, lub granulowanej ale rozrobionej z odrobiną wody, to nadaje lekko wytrawnego posmaku.
  • Pastę z wanilii można pominąć.
  • Nie należy zbytnio napowietrzać jaj, nie robimy biszkoptu tylko zakalcowate, gliniaste ciasto, nie powinno w trakcie pieczenia rosnąć, ma pozostać niskie i płaskie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA