Karmelowe brownie

Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Brownie
Składniki:
- 200 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej, karmelowej czekolady
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 4 jaja
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
Polewa:
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g białej czekolady karmelowej
- 50 g lekko solonych orzeszków arachidowych
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy masło i gorzką czekoladę. Dolewamy do niej kawę rozpuszczoną w łyżkach ciepłej wody oraz wsypujemy kakao. Jak masa się połączy, odstawiamy całość na krótko do lekkiego przestudzenia.
W osobnej misce podbijamy lekko jaja z cukrem, solą i pastą z wanilii. Dolewamy ciepłą masę czekoladową i łączymy rózgą. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i pokrojoną białą czekoladę. Łączymy delikatnie tak, by pozbyć się wszystkich grudek mąki. Wylewamy ciasto na małą formę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe brownie powinno być mokre, lekko klejące w środku, wierzch powinno mieć zwarty, lekko kruchy. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane polewą czekoladową np. taką: śmietankę i połamaną czekoladę przekładamy do rondelka. Podgrzewamy krótko i odstawiamy na 2 minuty. Następnie za pomocą rózgi lub mieszadła łączymy na gładką polewę. Orzeszki kroimy drobniej. Ciepłą masą z białej czekolady oblewamy ciasto i obsypujemy orzeszkami. Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
W osobnej misce podbijamy lekko jaja z cukrem, solą i pastą z wanilii. Dolewamy ciepłą masę czekoladową i łączymy rózgą. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i pokrojoną białą czekoladę. Łączymy delikatnie tak, by pozbyć się wszystkich grudek mąki. Wylewamy ciasto na małą formę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe brownie powinno być mokre, lekko klejące w środku, wierzch powinno mieć zwarty, lekko kruchy. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane polewą czekoladową np. taką: śmietankę i połamaną czekoladę przekładamy do rondelka. Podgrzewamy krótko i odstawiamy na 2 minuty. Następnie za pomocą rózgi lub mieszadła łączymy na gładką polewę. Orzeszki kroimy drobniej. Ciepłą masą z białej czekolady oblewamy ciasto i obsypujemy orzeszkami. Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W