Tort z kremem herbacianym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- Biszkopt czekoladowy:
- 5 dużych jajek
- 180 g cukru
- 130 g pszennej mąki tortowej
- 5 g proszku do pieczenia
- 70 g ciemnego kakao
- 150 g masła
Krem czekoladowo-herbaciany:
- 130 ml mleka
- 10 g herbaty earl grey
- 1 listek żelatyny
- 175 g czekolady 60%
- 250 ml kremówki
Glazura czekoladowa:
- 300 g czekolady
- 150 g śmietany
- 30 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj biszkopt czekoladowy. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej przez sito.
Jajka z cukrem podgrzej w rondlu do temp. 40 -50 stopni C i cały czas mieszaj.
Następnie przełóż podgrzane jaja do miksera i ubij na puszystą masę.
Dodaj przesianą mąkę z kakao, proszkiem i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do trzech tortownic wyłożonych pergaminem o średnicy 24 cm. Ciasto wyrównaj i piecz w temp. 170-180 stopni przez około 20 minut.
Mleko zagotuj do temp. 80 stopni i zaparz w nim herbatę.
Herbatę parz przez 10 minut pod przykryciem. Następnie przecedź mleko i ponownie podgrzej.
Żelatynę namocz w wodzie. Po napęcznieniu odciśnij ją z nadmiaru wody i dodaj do gorącego mleka. Zamieszaj tak, żeby żelatyna się dokładnie rozpuściła.
Gorącym mlekiem z rozpuszczoną żelatyną zalej drobno posiekaną czekoladę.
Poczekaj 3-4 min tak, by ciepłe mleko rozpuściło kawałki czekolady. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej blenderem.
Kremówkę ubij na ¾ , nie na sztywno i połącz z czekoladą o temp. 40-45 stopni C.
Biszkopt pokrój na 3 placki i delikatnie nasącz ponczem herbacianym. Na pierwszy biszkopt wyłóż krem. Wyrównaj. Połóż kolejny biszkopt i nałóż masę. Na górę połóż ostatni biszkopt. Tort obłóż masą i włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Tort po schłodzeniu oblewamy na kratce polewą czekoladową. Aby ją przygotować, do śmietany dodaj kawałki czekolady i kawałki masła. Wszystkie składniki podgrzej i cały czas mieszaj do momentu, aż powstanie gładka polewa.
Jajka z cukrem podgrzej w rondlu do temp. 40 -50 stopni C i cały czas mieszaj.
Następnie przełóż podgrzane jaja do miksera i ubij na puszystą masę.
Dodaj przesianą mąkę z kakao, proszkiem i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do trzech tortownic wyłożonych pergaminem o średnicy 24 cm. Ciasto wyrównaj i piecz w temp. 170-180 stopni przez około 20 minut.
Mleko zagotuj do temp. 80 stopni i zaparz w nim herbatę.
Herbatę parz przez 10 minut pod przykryciem. Następnie przecedź mleko i ponownie podgrzej.
Żelatynę namocz w wodzie. Po napęcznieniu odciśnij ją z nadmiaru wody i dodaj do gorącego mleka. Zamieszaj tak, żeby żelatyna się dokładnie rozpuściła.
Gorącym mlekiem z rozpuszczoną żelatyną zalej drobno posiekaną czekoladę.
Poczekaj 3-4 min tak, by ciepłe mleko rozpuściło kawałki czekolady. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej blenderem.
Kremówkę ubij na ¾ , nie na sztywno i połącz z czekoladą o temp. 40-45 stopni C.
Biszkopt pokrój na 3 placki i delikatnie nasącz ponczem herbacianym. Na pierwszy biszkopt wyłóż krem. Wyrównaj. Połóż kolejny biszkopt i nałóż masę. Na górę połóż ostatni biszkopt. Tort obłóż masą i włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Tort po schłodzeniu oblewamy na kratce polewą czekoladową. Aby ją przygotować, do śmietany dodaj kawałki czekolady i kawałki masła. Wszystkie składniki podgrzej i cały czas mieszaj do momentu, aż powstanie gładka polewa.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W