Gołąbki zapiekane w żurku
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wielkanocne, Dania wegańskie, Gołąbki
Składniki:
- ½ szklanki suszonych grzybów
- 1 szklanka wody
- 1 mała kapusta
- woda
- 1 cebulka
- olej
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka wody
Saszetka przypraw:
- 4 świeże liście laurowe
- 4 ziarna angielskie
- 4 ziarna pieprzu
- 2 ziarna jałowca
Sos:
- 1 szklanka żuru
- 2 szklanki bulionu
- 1 łyżka syropu klonowego
- do podania: pietruszka i świeżo zmielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W bardzo dużym garnku zagotować osoloną wodę do ugotowania kapusty. Suszone grzyby zalać zimną woda i odstawić na kwadrans.
Przygotować liście kapusty: z kapusty wykroić głąb, następnie całą główkę włożyć do garnka i gotować 3 - 5 minut, po tym czasie przy pomocy szczypców wyjąć miękkie liście z wierzchniej warstwy, a resztę kapusty pozostawić do gotowania. Powtarzać operację, aż do zerwania wszystkich liści.
Przygotować farsz: cebulkę pokroić w kostkę, a na dnie garnka rozgrzać olej. Na gorący olej dodać cebulkę i podsmażać przez 2 - 3 minuty. W tym czasie wyjąć namoczone grzyby, dokładnie odcisnąć, drobno posiekać i dodać do smażącej się cebulki.
Wszystkie przyprawy zawinąć w kawałek gazy i związać sznurkiem w sakiewkę.
Do podsmażonej cebuli dodać ryż i dokładnie zamieszać. Następnie wlać płyn, w którym moczyły się grzyby, dodatkową szklankę wody, sporą szczyptę soli oraz sakiewkę przypraw. Gotować pod przykryciem przez 15 - 20 minut, czyli do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn.
Przygotować sos: w czasie kiedy gotuje się ryż, w małym rondelku zagotować wszystkie składniki sosu. Gotować bez przykrycia przez 2 - 3 minuty i zdjąć z ognia.
Zawinąć gołąbki: na każdym liściu przyciąć grubą łodygę, która utrudnia zwijanie gołąbków. Następnie przy pomocy łyżki nakładać ryż, formować w wałeczek, zawijać w gołąbka, a na koniec mocno ściskać. Powtórzyć czynność aż do wyczerpania składników.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kiedy wszystkie gołąbki będą gotowe, wziąć duże naczynie żaroodporne i na dno wylać kilka łyżek sosu. Następnie ułożyć gołąbki, zalać pozostałym sosem i zapiekać przez 15 - 20 minut. Podawać z posiekaną pietruszką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przygotować liście kapusty: z kapusty wykroić głąb, następnie całą główkę włożyć do garnka i gotować 3 - 5 minut, po tym czasie przy pomocy szczypców wyjąć miękkie liście z wierzchniej warstwy, a resztę kapusty pozostawić do gotowania. Powtarzać operację, aż do zerwania wszystkich liści.
Przygotować farsz: cebulkę pokroić w kostkę, a na dnie garnka rozgrzać olej. Na gorący olej dodać cebulkę i podsmażać przez 2 - 3 minuty. W tym czasie wyjąć namoczone grzyby, dokładnie odcisnąć, drobno posiekać i dodać do smażącej się cebulki.
Wszystkie przyprawy zawinąć w kawałek gazy i związać sznurkiem w sakiewkę.
Do podsmażonej cebuli dodać ryż i dokładnie zamieszać. Następnie wlać płyn, w którym moczyły się grzyby, dodatkową szklankę wody, sporą szczyptę soli oraz sakiewkę przypraw. Gotować pod przykryciem przez 15 - 20 minut, czyli do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn.
Przygotować sos: w czasie kiedy gotuje się ryż, w małym rondelku zagotować wszystkie składniki sosu. Gotować bez przykrycia przez 2 - 3 minuty i zdjąć z ognia.
Zawinąć gołąbki: na każdym liściu przyciąć grubą łodygę, która utrudnia zwijanie gołąbków. Następnie przy pomocy łyżki nakładać ryż, formować w wałeczek, zawijać w gołąbka, a na koniec mocno ściskać. Powtórzyć czynność aż do wyczerpania składników.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kiedy wszystkie gołąbki będą gotowe, wziąć duże naczynie żaroodporne i na dno wylać kilka łyżek sosu. Następnie ułożyć gołąbki, zalać pozostałym sosem i zapiekać przez 15 - 20 minut. Podawać z posiekaną pietruszką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W