Schab z długo dojrzewającym serem i smażonymi pieczarkami na ostro

Schab z długo dojrzewającym serem i smażonymi pieczarkami na ostro
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 5)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 3 kotlety ze schabu środkowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • mąka do panierki i bułka tarta
  • kilka suszonych grzybów
  • kawałek dojrzewającego sera
  • 2 liście laurowe
  • jajko
  • masło do smażenia
  • 300 g małych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • małe cebulki
  • świeże zioła
  • sok z jednej limonki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kotlety schabowe roztłuc i zamarynować w maślance. Grzyby zblendować, połączyć z bułką tartą i startym serem dojrzewającym. Kotlety zanurzyć w mące, jajku i grzybowej bułce. Usmażyć na smalcu.

Pieczarki oczyścić i wrzucić na masło lub smalec razem z cebulkami. Podsmażyć chwilę, dodać posiekane chili, pokrojony czosnek, przyprawić sosem sojowym, sokiem z limonki pieprzem i siekanymi ziołami. Na maśle usmażyć jajko sadzone. Podawać z kotletem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA