Zielona babka z pistacjami i lukrem pomarańczowym

Zielona babka z pistacjami i lukrem pomarańczowym
Oceń przepis:
91 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - słodkości na Wielkanoc
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g drobnego cukru
  • 4 jaja rozmiar „L”
  • 120 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g zmielonych pistacji
  • 1 łyżeczka herbaty matcha (wybierajcie tą do pieczenia)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • skórka starta z ½ cytryny
Ponadto:
  • lukier królewski
  • pistacje łuskane
  • migdały w słupkach

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Miękkie masło przekładamy do dzieży miksera i ucieramy, jak tylko się lekko podbije dodajemy cukier i ucieramy, aż całość pojaśnieje i będzie bardzo puszysta. Następnie wbijamy jedno po drugim całe jajo, każde następne w momencie, gdy poprzednie połączy się z masłem. Dodajemy skórkę z cytryny i herbatę. Miksujemy krótko, po czym przesiewamy mąkę z proszkiem i dosypujemy zmielone pistacje i dodajemy śmietanę. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników – szybko i krótko.

Formę na babę dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy mąką, nadmiar jej strzepując. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do pieca na ok. 60 minut, pieczemy do suchego patyczka. Studzimy babę w formie, następnie wyciągamy ją i studzimy zupełnie. Oblewamy ją lukrem, dekorujemy pistacjami i migdałami.

Porady Mariety:

  • Składniki w temperaturze pokojowej.
  • Podstawowe zasady przy cieście piaskowym: dobrze utarte masło z cukrem na puch, po dodaniu mąki krótkie mieszanie tylko do połączenia – szpatułka, a nie mikser, forma wysmarowana masłem i obsypana mąką, kaszą manną, bułką tartą.
  • Tak samo można zrobić babę migdałową, orzechową itd.
  • Lukier królewski na białku, dla smaku można dodać wodę pomarańczową lub zrobić podstawowy lukier na soku pomarańczowym lub cytrynowym.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA