Mazurek z kremem chałwowym

Mazurek z kremem chałwowym
Oceń przepis:
66 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - słodkości na Wielkanoc
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Kruchy spód:
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g zmielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 90 g masła
  • 1 jajo rozmiar „L”
  • 75 g cukru pudru
Krem chałwowy:
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka rozmiar „M” lub 2 rozmiar „L”
  • 30 g maki ziemniaczanej
  • 40 g cukru pudru
  • 100 masła
  • 150 g chałwy
Kruszonka:
  • 25 g cukru
  • 40 g orzechów laskowych i włoskich, migdałów
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • Kwaśny dżem np. z czarnej porzeczki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i za pomocą dostawki typu liść (do ucierania) miksujemy składniki w robocie, aż uzyskamy miałką kruszonkę. Kawałeczki masła powinny być niewidoczne, a całość będzie przypominać grubszy śnieg.

Następnie, nie przerywając miksowania, powoli wlewamy rozkłócone jajko. Miksujemy do czasu, aż masa zacznie się sklejać.  Przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką i sklejamy w kulę. Przekładamy na folię spożywczą, rozpłaszczamy ciasto, możemy lekko rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Chłodzimy min. 1 h, ciasto powinno stwardnieć.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Na lekko podsypanej mąką  (najlepiej ziemniaczaną) stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2-3 mm, następnie wykładamy nim formę, niczym wcześniej nie smarując. Dociskamy ciasto do dna, następnie do boków foremek, nadmiar ciasta ścinając. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do schłodzenia na min. 30 minut.

Wstawiamy ciasto do pieca na 15-20 minut w zależności od wielkości formy. Pieczemy na złoty, kolor. Studzimy i wyciągamy z formy.

Chałwę kroimy drobniej lub schłodzoną ścieramy na tarce o grubych oczkach, mleko wlewamy do rondelka, dodajemy chałwę i mieszając zagotowujemy do czasu, aż chałwa się rozpuści. W tym czasie w misie miksera ucieramy żółtka z cukrem aż pojaśnieją i nabiorą puszystości, powinny zwiększyć swoją objętość. Następnie przesiewamy do nich mąkę i ucieramy do połączenia.

Do jajek wlewamy powoli, cienką strużką gorące mleko, ciągle miksując żółtka, następnie przelewamy całość z powrotem do rondla i podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Budyń powinien się gotować ok. 1 min. Ściągamy z gazu, przykrywamy folią spożywczą w kontakcie i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Budyń musi być zimny.

W tym czasie na patelnię wysypujemy cukier i podgrzewamy, a jak się rozpuści i będzie miał delikatny bursztynowy kolor, dosypujemy orzechy i sól. Przelewamy całość na papier do pieczenia i studzimy, aż karmel będzie twardy. Następnie miksujemy go w malakserze na gruby żwirek. Miękkie masło ucieramy, aż będzie dobrze podbite, pojaśnienie i konsystencją będzie przypominało ubitą kremówkę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń. Ubijamy, aż krem będzie jednolity i puszysty. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wstawiamy do lekkiego schłodzenia i stężenia (nie za długo, bo zrobi się zbyt zwarty). Gotowy, wystudzony spód pokrywamy kremem chałwowym i obsypujemy kruszonką karmelową.

Porady Mariety: 

  • Ciasto na spód możemy przygotować dzień wcześniej, jeśli chcemy rozłożyć sobie pracę, po wypieczeniu i przestudzeniu należy schować ciasto do pojemnika, bo chłonie wilgoć i przestaje być tak smaczne, a najlepiej w ten sam dzień upiec i wykończyć.
  • Krem chałwowy szybko tężeje – należy wykorzystać go chwilę po przygotowaniu.
  • Chałwa dowolny smak, można ją schłodzić i wtedy łatwiej ją utrzeć na tarce.
  • Patissier musi być zupełnie wystudzony nim damy go do masła.
  • zimne masło do „cieplejszego” kremu, ale trudno się je ucier.a
  • Karmelu nie mieszamy, tylko poruszamy patelnią i rozlewamy/rozsypujemy cukier, żeby równo się podgrzewał.
  • Po złączeniu z orzechami można wstawić do lodówki, żeby szybciej się scalił.
  • Najlepiej formę wyłożyć ciastem dzień wcześniej i czeka sobie w chłodzie.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA