Mazurek z kremem chałwowym
 
   
                                    
                    
                Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - słodkości na Wielkanoc
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Kruchy spód:
- 175 g mąki pszennej
- 25 g zmielonych migdałów
- szczypta soli
- 90 g masła
- 1 jajo rozmiar „L”
- 75 g cukru pudru
Krem chałwowy:
- 250 ml mleka
- 3 żółtka rozmiar „M” lub 2 rozmiar „L”
- 30 g maki ziemniaczanej
- 40 g cukru pudru
- 100 masła
- 150 g chałwy
Kruszonka:
- 25 g cukru
- 40 g orzechów laskowych i włoskich, migdałów
- szczypta soli
Dodatkowo:
- Kwaśny dżem np. z czarnej porzeczki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i za pomocą dostawki typu liść (do ucierania) miksujemy składniki w robocie, aż uzyskamy miałką kruszonkę. Kawałeczki masła powinny być niewidoczne, a całość będzie przypominać grubszy śnieg.
Następnie, nie przerywając miksowania, powoli wlewamy rozkłócone jajko. Miksujemy do czasu, aż masa zacznie się sklejać. Przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką i sklejamy w kulę. Przekładamy na folię spożywczą, rozpłaszczamy ciasto, możemy lekko rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Chłodzimy min. 1 h, ciasto powinno stwardnieć.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Na lekko podsypanej mąką (najlepiej ziemniaczaną) stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2-3 mm, następnie wykładamy nim formę, niczym wcześniej nie smarując. Dociskamy ciasto do dna, następnie do boków foremek, nadmiar ciasta ścinając. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do schłodzenia na min. 30 minut.
Wstawiamy ciasto do pieca na 15-20 minut w zależności od wielkości formy. Pieczemy na złoty, kolor. Studzimy i wyciągamy z formy.
Chałwę kroimy drobniej lub schłodzoną ścieramy na tarce o grubych oczkach, mleko wlewamy do rondelka, dodajemy chałwę i mieszając zagotowujemy do czasu, aż chałwa się rozpuści. W tym czasie w misie miksera ucieramy żółtka z cukrem aż pojaśnieją i nabiorą puszystości, powinny zwiększyć swoją objętość. Następnie przesiewamy do nich mąkę i ucieramy do połączenia.
Do jajek wlewamy powoli, cienką strużką gorące mleko, ciągle miksując żółtka, następnie przelewamy całość z powrotem do rondla i podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Budyń powinien się gotować ok. 1 min. Ściągamy z gazu, przykrywamy folią spożywczą w kontakcie i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Budyń musi być zimny.
W tym czasie na patelnię wysypujemy cukier i podgrzewamy, a jak się rozpuści i będzie miał delikatny bursztynowy kolor, dosypujemy orzechy i sól. Przelewamy całość na papier do pieczenia i studzimy, aż karmel będzie twardy. Następnie miksujemy go w malakserze na gruby żwirek. Miękkie masło ucieramy, aż będzie dobrze podbite, pojaśnienie i konsystencją będzie przypominało ubitą kremówkę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń. Ubijamy, aż krem będzie jednolity i puszysty. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wstawiamy do lekkiego schłodzenia i stężenia (nie za długo, bo zrobi się zbyt zwarty). Gotowy, wystudzony spód pokrywamy kremem chałwowym i obsypujemy kruszonką karmelową.
Porady Mariety:
- Ciasto na spód możemy przygotować dzień wcześniej, jeśli chcemy rozłożyć sobie pracę, po wypieczeniu i przestudzeniu należy schować ciasto do pojemnika, bo chłonie wilgoć i przestaje być tak smaczne, a najlepiej w ten sam dzień upiec i wykończyć.
- Krem chałwowy szybko tężeje – należy wykorzystać go chwilę po przygotowaniu.
- Chałwa dowolny smak, można ją schłodzić i wtedy łatwiej ją utrzeć na tarce.
- Patissier musi być zupełnie wystudzony nim damy go do masła.
- zimne masło do „cieplejszego” kremu, ale trudno się je ucier.a
- Karmelu nie mieszamy, tylko poruszamy patelnią i rozlewamy/rozsypujemy cukier, żeby równo się podgrzewał.
- Po złączeniu z orzechami można wstawić do lodówki, żeby szybciej się scalił.
- Najlepiej formę wyłożyć ciastem dzień wcześniej i czeka sobie w chłodzie.
- Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
  
                     
                         
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                         
                         Katarzyna Bosacka
 Katarzyna Bosacka 
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         
                         
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker