Balti z kurczaka

Balti z kurczaka
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Ainsley rusza w plener (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka
  • ½ łyżeczki chili
  • łyżeczka kurkumy
  • pieprz i sól do smaku
  • łyżka oleju roślinnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pierś kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Posypać chili i kurkumą, dodać sól i pieprz, polać olejem, tak, by z przyprawami utworzył oblepiającą mięso warstewkę. Opiec kawałki kurczaka na grillu lub na patelni grillowej, tak by zostały widoczne odciski rusztu. Na węglach lub na kuchence ustawić naczynie, zwane karahi (specjalny garnek do balti) lub wok (uwaga: na grillu należy używać woka z metalowymi uchwytami). Wlać trochę oleju i wrzucić czosnek, cebulkę i imbir, zeszklić wszystko. Włożyć pomidory, wymieszać. Dodać przyprawę do balti, wymieszać. Włożyć upieczone kawałki kurczaka. Wsypać odsączoną ciecierzycę i wlać bulion. Gotować 5-10 minut, aż sos trochę odparuje i zgęstnieje. Polać śmietaną, posypać posiekaną kolendrą. Podawać z podgrzanymi na grillu chlebkami naan.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA