Sandacz pieczony z kiszoną cytryną i sałatką tabbouleh

Sandacz pieczony z kiszoną cytryną i sałatką tabbouleh
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 sandacz patroszony
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kiszonych cytryn (1 kg cytryn, 20 g soli niejodowanej, duży słoik)
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka świeżych liści laurowych
Sałatka tabbouleh:
  • ½ szklanki kaszy bulgur
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
  • ½ szklanki drobno posiekanej świeżej mięty
  • ½ ogórka szklarniowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania kiszonych cytryn. Cytryny dokładnie umyj i sparz. Ponacinaj na ćwiartki, ale nie do końca. W każdy „kwiatuszek” wsyp około łyżeczkę soli i ułóż cytryny w słoiku, dociskając, by puściły sok. Zakręć słoik i odstaw na 5-6 dni w temperaturze pokojowej, żeby sól wyciągnęła sok z cytryn i wytworzyła zalewę, po 5-6 dniach, jeśli soku jest zbyt mało dolej jeszcze soku z cytryny, żeby wszystkie były przykryte sokiem, odstaw na miesiąc.


Czas na sandacza. Oskrobanego i wypatroszonego sandacza natnij, wytaplaj w oleju, osól i popieprz, następnie ułóż w wyłożonej papierem brytfance. Brzuch ryby faszeruj kiszonymi cytrynami, rozgniecionym czosnkiem i świeżymi liśćmi laurowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, ma się robić powoli, żeby przeszedł smakami.


W grubej ceramicznej misce wymieszaj suchy bulgur z łyżką oleju, zalej szklanką wrzątku, przykryj szczelnie folią i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz nadmiar wody odciskając ją z bulguru.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA