Befsztyk z salsą z truskawek
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.32)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 grube befsztyki z polędwicy wołowej - ok. 220 g każdy
- oliwa
- gałązka rozmarynu
- pieprz
- sól morska
Salsa
- 250 g truskawek
- 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz, cukier
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Naciąć befsztyk poziomo, na środku grubości, nie rozcinając do końca (tak jakby
miały powstać dwa cieńsze steki). Rozłożyć nadkrojony stek jak książkę. Posypać pieprzem, posmarować oliwą i zgrillować z obu stron. Truskawki pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami, octem i oliwą. Doprawić solą i obficie świeżo mielonym pieprzem. Jeśli całość jest za kwaśna, dodać odrobinę cukru. Gorące befsztyki posypać solą morską i podawać z truskawkową salsą.
miały powstać dwa cieńsze steki). Rozłożyć nadkrojony stek jak książkę. Posypać pieprzem, posmarować oliwą i zgrillować z obu stron. Truskawki pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami, octem i oliwą. Doprawić solą i obficie świeżo mielonym pieprzem. Jeśli całość jest za kwaśna, dodać odrobinę cukru. Gorące befsztyki posypać solą morską i podawać z truskawkową salsą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W