Jajecznica z sosem pomidorowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Sos pomidorowy
1 duży dojrzały pomidor (około 180 g)
2 łyżki oliwy dobrej jakości
¼ łyżeczki soli
Jajecznica
3 plastry bekonu, pokrojone na 1 cm paski
¼ szklanki posiekanej dymki
8 dużych jaj (najlepiej z hodowli ekologicznej)
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
½ szklanki tartego szwajcarskiego sera (ementalera lub gruyere’a)
1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
Przygotowanie sosu
Pomidor pokroić na kawałki i przetrzeć przez młynek do warzyw. (Powinno się uzyskać ⅔ szklanki, w razie potrzeby uzupełnić wodą.) Przelać sok do miski, dodać oliwę i posolić. Mątewką starannie ubić, aby sos zgęstniał. Odstawić na bok.
Przygotowanie jajecznicy
Kawałki bekonu rozrzucić na patelni teflonowej. Smażyć na chrupko przez 2 minuty na średnim ogniu. Dodać dymkę i smażyć jeszcze przez 10 sekund. Jajka wybić do miseczki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie ubić widelcem. Wlać na gorącą patelnię i mieszając drewnianą łyżką lub łopatką, smażyć, aż jajka się zetną, ale będą jeszcze dość płynne. Przełożyć jajecznicę do ogrzanej miseczki i domieszać ser. Odstawić na bok, do podania. (Jajecznicę podawać ciepłą.)
Przed podaniem rozlać równomiernie sos na cztery talerze. Podzielić jajecznicę na cztery porcje. Nałożyć na środek sosu, albo użyć foremki. Postawić foremkę na talerzu, nałożyć jajecznicę. Następnie ostrożnie podnieść foremkę. Powtórzyć czynności na pozostałych talerzach. Podawać z przybraniem ze szczypiorku.
© Jacques Pepin
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W