Tapenada
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Pasty do chleba
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1 ½ szklanki ładnych, mięsistych zielonych oliwek bez pestek
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 czubata łyżka kaparów (jeśli są z soli, należy je opłukać)
- 1 pęczek bazylii
- 1 czubata łyżka obranych migdałów
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 fileciki anchois
- ok. 1,5 łyżki soku z cytryny
- ok. ½ szklanki dobrej oliwy
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Tapenadę możemy utrzeć w moździerzu lub malakserze. Oliwki, czosnek, kapary, anchois, migdały przekładamy do malaksera i miksujemy krótko na niezbyt gładką pastę. Następnie dodajemy poszatkowaną nać pietruszki, bazylię, sok z cytryny (nie cały, część zostawiamy na później do ew. doprawienia), kilka łyżek oliwy.
Miksujemy pulsacyjnie do połączenia składników. Doprawiamy solą, pieprzem, ew. sokiem z cytryny, dolewamy oliwę, jeśli pasta jest zbyt sucha, i podajemy. Możemy przechowywać w lodówce przez tydzień.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pasty do chleba
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W