Tortilla kukurydziana

Tortilla kukurydziana
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 1 czubata szklanka mąki kukurydzianej nixtamalizowanej
  • szczypta soli
  • ok. 1,5 szklanki ciepłej wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z solą i stopniowo dolewamy wodę. Mieszamy i zagniatamy dłońmi, aż ciasto będzie przypominało dobrze wyrobioną plastelinę. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na 15-20 minut, żeby odpoczęło.

Następnie formujemy kulki i rozwałkowujemy lub układamy w prasce do tortilli. Wcześniej jednak kładziemy po kawałku foli na spód i na wierzch kulki ciasta, dzięki temu się nie przyklei. Gotowe placki trzymamy między kawałkami foli, następnie na mocno rozgrzanej patelni pieczemy przez ok. 1 minutę z jednej strony, odwracamy tortillę na drugą stronę i pieczemy 1 minutę.

Ponownie odwracamy placek, naciskamy go lekko na środku. Powinien „nabrać” powietrza i urosnąć jak balonik. Chwilę podpiekamy i ściągamy. Tortille po ściągnięciu z patelni od razu okrywamy lnianą ściereczką lub przechowujemy w tortillero – koszyczku do tortilli.

 

Tipy:

  • Koszyk do trzymania tortilli zaraz po upieczeniu nazywa się tortillero.
  • Ja owijam w ściereczkę, która utrzyma ciepło i spowoduje, że tortilla nie wyschnie.
  • Nixtamalizacja to gotowanie ziaren kukurydzy z wapnem. Nixtamilizacja to stary, naturalny proces, w trakcie którego ziarno z kukurydzy namaczane jest w gorącej wodzie z dodatkiem naturalnego wapnia. Ziarno opłukiwane jest z łuski, pyłów i zanieczyszczeń, odcedzone, osuszone i finalnie zmielone. Nixtamilizacja ma jeszcze inną bardzo ważną zaletę. Sprawia, że ciasto lepi się i daje się łatwiej formować, co nie jest możliwe w przypadku mąki z żółtej kukurydzy. Nasza mąka tworzy nowe możliwości kulinarne na naturalnie niebieskie, pełne antyoksydantów i bezglutenowe potrawy.

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA