Polenta

Polenta
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Postaw na średnim ogniu duży garnek i rozgrzej w nim olej. Dodaj cebulę i podsmaż ją, stale mieszając, aż zacznie nabierać koloru, czyli jakieś 5 minut. Dodaj mleko i bulion i doprowadź do wrzenia. Powoli wsyp mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki. Kiedy już wsypiesz całą zamień trzepaczkę na drewnianą łyżkę, bo już niedługo masa będzie zbyt gęsta, żeby ją móc używać trzepaczki. Zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając, przez jakieś 10 minut, aż masa bardzo zgęstnieje. Dodaj kukurydzę, ser, sól i pieprz. Zamieszaj i przelej do keksówki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Asia72 12 lat temu

Witam.Widziałam kilka dni temu ten przepis w TV i różni się on , od tego wyżej...czasem pieczenia, dodatkami...nie było cebuli,mleka..sera.Podawany był tylko litr bulionu z kurczaka...hmm..to taka mała uwaga..będę improwizowała...myślę, że uda się..ale co z tym mlekiem????hmmm.....mleko i bulion?czy sam bulion???

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA