Smażone boczniaki i pieczarki, podane z pikantnym puree ziemniaczanym doprawionym boczkiem i kapustą

Smażone boczniaki i pieczarki, podane z pikantnym puree ziemniaczanym
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania z grzybów
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Puree:

  • 1 kg ziemniaków
  • 10 dag boczku w kawałku
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 l mleka
  • kawałek kapusty posiekanej i zblanszowanej do miękkości
  • 2 szklanki wody
  • sól/pieprz
  • pół szklanki bulionu dowolnego
  • łyżka sosu sojowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od ugotowania ziemniaków (muszą być nawet lekko rozgotowane). Rozgotowane ziemniaki przerób na puree dodając do nich mleko. Na patelni przesmaż posiekany boczek wraz z czosnkiem, dołóż kapustę i ziemniaki. Odstaw w ciepłe miejsce żeby nie ostygło np. do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni C. Boczniaki pokrój na grube paski. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż czosnek i grzyby, dodaj natkę pietruszki i zdejmij z ognia. Grzyby przerzuć na talerzyk i wstaw do pieca żeby nie stygły. Patelnię po smażeniu postaw z powrotem na ogień. Przesmaż teraz cebulę i oprósz mąką, dolej bulion, sos sojowy i czekaj aż zgęstnieje. Podawaj ziemniaki, obok grzyby, a wszystko polej sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA