Risotto z leśnymi grzybami

Risotto z grzybami leśnymi
Oceń przepis:
73 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam w sieci: patenty i triki (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania z grzybów
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Na kilku łyżkach oliwy zeszklij posiekaną szalotkę i dodaj ryż. Gdy lekko się upraży dodaj białe wino i gotuj do momentu aż ryż wchłonie płyn. Dodaj pokrojone grzyby i czosnek. Chwilę smaż, dodaj groszek i tyle bulionu by przykrył ryż. Gotuj na małym ogniu mieszając i dolewając bulionu do momentu aż ryż będzie al dente. Dodaj posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki oraz przyprawy. Wykończ risotto masłem i parmezanem tak, by miało lekko lejącą konsystencję.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA