Kalmary na czerwonej soczewicy
 
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Składniki:
- duża szklanka czerwonej soczewicy
- suszone pomidory
- cebula
- kalmary
- skórka z cytryny
- ocet winny albo jabłkowy
- oliwa
- pietruszka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Na rozgrzaną oliwę w garnku wrzucamy cebulę. Po zezłoceniu cebuli wsypujemy soczewicę i posiekane suszone pomidory. 
Gotujemy wodę. Na dwie szklanki wrzątku przypada 1 szklanka soczewicy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu.
Kalmary kroimy i nacinamy w kratkę.
Szpinak i sałatę polewany sosem. Doprawiamy solem i pieprzem.
Startą skórkę z cytryny wcieramy w kalmary. Następnie kroimy je na podłużne paski (od nóżek do główki).
Tak przygotowane kalmary wkładamy do plastikowego pudełka i zalewamy po pół szklanki octem winnym i oliwą. Dodajemy czosnek. Dzięki temu powstaje aromatyczna marynata.
Na patelnię grillową wrzucamy powoli kalmary, tak, by patelnia się nie wystudziła. Grillujemy. Na sam koniec dodajemy do nich przygotowaną wcześniej marynatę. Redukujemy sos.
Na talerzu układamy zgrabny kopczyk soczewicy, na nim układamy kalmary. Polewamy sosem całość i posypujemy pietruszką
					Gotujemy wodę. Na dwie szklanki wrzątku przypada 1 szklanka soczewicy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu.
Kalmary kroimy i nacinamy w kratkę.
Szpinak i sałatę polewany sosem. Doprawiamy solem i pieprzem.
Startą skórkę z cytryny wcieramy w kalmary. Następnie kroimy je na podłużne paski (od nóżek do główki).
Tak przygotowane kalmary wkładamy do plastikowego pudełka i zalewamy po pół szklanki octem winnym i oliwą. Dodajemy czosnek. Dzięki temu powstaje aromatyczna marynata.
Na patelnię grillową wrzucamy powoli kalmary, tak, by patelnia się nie wystudziła. Grillujemy. Na sam koniec dodajemy do nich przygotowaną wcześniej marynatę. Redukujemy sos.
Na talerzu układamy zgrabny kopczyk soczewicy, na nim układamy kalmary. Polewamy sosem całość i posypujemy pietruszką
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Owoce morza
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
  
                     
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         
                         
                         Malka Kafka
 Malka Kafka 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska