Kozi ser z grzybami i warzywami
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 5)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 200 ml mleka
- 400 g koziego twarożku
- 200 g borowików
- 1 mały por lub 2 dymki
- 100 g kurek
- 100 g lejkowców dętych
- 1 burak pasiastej odmiany (Chioggia)
- 3 różnokolorowe marchewki
- 4 małe żółte buraczki, ugotowane i obrane
- 100 g wędzonego boczku
- 1 kolba kukurydzy cukrowej
- gałązka estragonu meksykańskiego (aksamitki lśniącej)
- masło – do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mleko podgrzać w rondelku, dodać twarożek. Roztrzepać z gorącym mlekiem na gładko, odstawić do wystygnięcia.
Por lub dymki oraz borowiki pokroić na spore kawałki. Usmażyć na złoto na dużej ilości masła, dodając estragon meksykański. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pozostałe grzyby usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem.
Marchewki i pasiasty burak pokroić cienko, najlepiej za pomocą szatkownicy, plasterki zanurzyć w misce z zimną wodą – dzięki temu zyskają jędrność i kruchość.
Plastry boczku usmażyć na gorącej patelni.
Skroić ziarna z kolby kukurydzy.
Na półmisku rozłożyć warstwę kremu z twarożku i umieścić na niej pozostałe składniki. Podawać z dodatkiem reszty kremu z twarożku na wierzchu i kawałkiem pieczywa.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź