Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź


seria poradnikowa, Polska, 2011, 12 x 8

Jak sprawić, żeby beza była biała? Co zrobić, żeby rosół był idealnie klarowny? Dlaczego moje sosy często się "warzą"? Na te i wiele innych pytań odpowie znany i ceniony szef kuchni Adam Chrząstowski. Co raz więcej osób zaczyna traktować gotowanie jako sztukę, a nie tylko przygotowywanie posiłków.

Tradycyjny schabowy z ziemniakami już od dawna jest passé. Ludzie chcą próbować nowych potraw oraz smaków z całego świata. Dania mają być nie tylko smaczne, ale także pięknie przyrządzone i efektownie podane. Zabawy i eksperymenty w kuchni to powód do dumy, nawet gdy czasem coś się nie uda. Miłośnicy kulinariów szukają obecnie inspiracji nie tylko w tradycyjnych książkach kucharskich, ale także w programach telewizyjnych i internecie. Seria "Adam w sieci: patenty i triki" jest odpowiedzią na zapotrzebowania początkujących adeptów sztuki kulinarnej. Przed uruchomieniem cyklu zadano internautom pytania o ich kłopoty i problemy podczas gotowania, pieczenia i innych prac kuchennych. Program opiera się na dialogu z konkretną osobą zgłaszającą problem. W każdym odcinku Adam Chrząstowski cytuje pytanie i zwraca się bezpośrednio do osoby, która je zadała. Prowadzący pokaże, jak rozwiązać wszystkie problemy trapiące domowych szefów kuchni oraz jak być przygotowanym na niespodzianki, które mogą zdarzyć się w każdej chwili.

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Najbliższe emisje

  • odc. 1 sobota, 10.06, godz. 07:00
  • odc. 2 niedziela, 11.06, godz. 07:00

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

bmp55 8 lat temu

Drogi Panie Adamie,

W 8 odcinku demonstruje Pan jak przyrządzić hamburgera z wołowiny. Nie podaje Pan jednak z jakiej części. Byłbym wdzięczny za wskazówkę.

Hania_SN 10 lat temu

Drogi Panie Adamie,

Będę bardzo wdzięczna za podowiedź jak najlepiej przygotować pieczeń cielęcą w duchu staropolskim, tak by nie była ani mdła, ani twarda jak podeszwa. Kiedy należy solić mięso: przed, czy po upieczeniu?

Serdecznie pozdrawiam

osid 10 lat temu

betaniko
było już kilka razy na forum !! w Polsce ciężko jest dostać dobrą wołowinę bo hodujemy rasy mleczne a nie mięsne a z mlecznej nie zrobisz dobrej pieczeni czy steku !!
proponuję poszukać wołowiny z Argentyny czy Teksasu, jest w macro i selgros-ie, poza tym małe specjalistyczne sklepy mięsne lub dobre DELI.
ale wołowina bedzie tak jak piszesz albo mięciutka i różowa w środku albo wysmażona - twarda i gumowa !! jak nie lubisz tatara i surowego mięsa to odpuść sobie wołowinę ;) dla mnie osobiście jedzenie wołowiny w stopniu wyższym niż "średnio wysmażona" mija się kompletnie z celem.

betanika 10 lat temu

Panie Adamie. Oglądałam niejeden Pana przepis na wyśmienitą wołowinę. I zawsze to jest wołowina lekko krwista, ma taki różowy kolor, który dla mnie nie jest do przyjęcia. Mam niestety jeden problem. Nie lubię krwistej wołowiny. A ta dobrze wysmażona zawsze wychodzi mi gumowata i twarda. Nawet w restauracjach (dobrych) jak proszę o stek wołowy zawsze jest twardy albo cieknący różowym płynem. Proszę o jakiś dobry przepis na pieczeń wołową, która nie miałaby różowego koloru a jednocześnie byłaby miękka. Mój mąż od dawna próbuję przygotować dla mnie taką pieczeń i zawsze wychodzi mu zbyt twarda. Pomocy! Czy to jest w ogóle możliwe? Czy do tego nadaje się tylko polędwica wołowa? Mąż uwielbia rostbef i chciałby go tak przyrządzić abym i ja była zadowolona z niego. Ostatni próbował piec go - zgodnie z Pana zaleceniem - długi i w niskiej temperaturze. Efekt jest ciągle ten sam.
Pozdrawiam.

ET80pl 10 lat temu

Wszystko fajnie i elegancko w Panskim programie. Przepisy ktore Pan prezentuje i prowadzenie programu naprawde mi sie podoba. Jest tylko jedno male "ale" Bardzo prosze o zdjecie zegarka gdy pracuje Pan z potrawami w kuchni. Rozprasza mnie on i jak na moje oko to kompletnie mi tam nie pasuje. Oczywiscie zrobi Pan jak zechce ale to tylko moja opinia. Program i tak bede dalej ogladal :) Pozdrawiam

VANbrutus 10 lat temu

[quote kowboy napisał 15.06.2012 17:02]
Witam.
Panie Adamie bardzo praszę o przepis na danie dla kulturystów ktory zawiera bardzo duzą ilosc białka dziękuje i pozdrawiam.

Kowboy
[/quote]

tak podpowiem ze warto zwrocic uwage na kuchnie mexykanska-- fasola do wszystkiego... strasznie silne chlopaki tam zyja :)

VANbrutus 10 lat temu

[quote paula7878 napisała 02.12.2012 17:20]
Witam .Panie Adamie mam maly problem nigdy w zyciu nie gotowalam Krewetek a syn od ponad 2 lat mi zyc nie daje w waszych programach tak zachwycace sie nad nimi ,ale ja jako mieso żerca az ciarek dostaje na mysl ze miala bym je w rekach miec
;p Bogata to ja nie jestem wiec Prosze o jakis tani przepis :) Klaniam sie Paulina z warszawy
[/quote]

najprosciej- omlet z krewetkami i boczniakiem :) przepyszne polaczenie..
ponadto z klasykow - koktaj z krewetkami w sosie 1000 island,
pizza z owocami mozna, i wszelkie dania na woku... :)
krewetka kocha czosnek i chili to warto zapamietac :)
w Szwecji czesto robi sie sos z krewetkami do ryb na parze ...a nawet do mies... udanej zabawy :)

VANbrutus 10 lat temu

Szanowny Panie Adamie,
-- czy dodawanie skorki cytrusow do potraw nie jest szkodliwe ?-- nawet po dokladnym wyszorowaniu i wyparzeniu wrzatkiem nie usuniemy konserwantow i grzybobojczych substancji, ktorej zdarzyly gleboko wniknac w skorke. Dlaczego jest to szeroko propagowane w programach kulinarnych i nikt nie ostrzega przed toxycznoscia, alergenami i nie przypomina o prawidlowym przygotowaniem cytrusa? Ponadto nikt nie namawia do uzycia ekologicznych produktow... by the way-- gdzie w Warszwie mozna kupic ekologiczne cytrusy? w koncu warszawa to nie California i raczej nie bedzie lokalnych produktow.../ szegolnie zima / :)
dziekuje i pozdrawiam
/ ja staram sie jesc produkty sezonowe i lokalne- czy to Szwecja, Hiszpania , USA czy Polska- do czego GORACO namawiam wszyskich fanow GOTOWANIA/

paula7878 10 lat temu

Witam .Panie Adamie mam maly problem nigdy w zyciu nie gotowalam Krewetek a syn od ponad 2 lat mi zyc nie daje w waszych programach tak zachwycace sie nad nimi ,ale ja jako mieso żerca az ciarek dostaje na mysl ze miala bym je w rekach miec
;p Bogata to ja nie jestem wiec Prosze o jakis tani przepis :) Klaniam sie Paulina z warszawy

annaw78 10 lat temu

Fajny program,ale pan kamerzysta uprzejmie proszony jest o filmowanie z wysokosci jak w ruch ida wysokie garnki(zawsze pieknie błyszczące),bo nie widac zawartosci. Dziekuje

Nenu 10 lat temu

Witam Panie Adamie.
Pamiętam z dzieciństwa połączenie smaku kaczki ( chyba smażona) z płatkami róży ( chyba placuszki). Próbowałam różnych kombinacji, ale wciąż mi umyka słodycz którą pamiętam. Może Pan coś podpowie

Nenu

Ali84 10 lat temu

Witam :) Panie Adamie, bardzo prosze o odpowiedz na pytanie: czy sandacza z kulebiaka mozna zastapc jakas inna ryba? Jesli tak to jaka i czy ewentualni moze byc mrozona? Z gory dziekuje i pozdrawiam

kowboy 10 lat temu

Witam.
Panie Adamie bardzo praszę o przepis na danie dla kulturystów ktory zawiera bardzo duzą ilosc białka dziękuje i pozdrawiam.

Kowboy

zetka 10 lat temu

Witam,

Panie Adamie proszę o przepis na prawdziwy argentyński sos chimichurii,
przepisy które podają w necie odbiegają od tego co serwują w Argentynie.

pozdrawiam

Zetka

kamilsakalus 10 lat temu

a pewnie, że robi różnicę. Bo jemy najpierw oczami.

Gonzo 10 lat temu

Przy okazji, dzięki programom kuchni tv nauczyłam się obwiązywać mięso, czego wcześniej nie robiłam i to był błąd, bo nie uwierzycie jaką różnicę robi właściwe ukształtowanie mięsa.

Gonzo 10 lat temu

Kawał mięsa krój w poprzek włókien, a jeśli chcesz mieć ksztaltne kawałki to pokrojone plastry obowiąz bawelnianym (lnianym) sznurkiem kształtując koliste plastry.

kamilsakalus 10 lat temu

myszsza - jesteś pewnie doświadczonym kucharzem, więc nie masz problemu w wykrojeniem steka. Ale ktoś, kto nie gotuje, ma problem. I to nie jest takie wcale proste, by wycięte mięso miało kształt i nie wyglądały jak jakieś skrawki odrywane od skóry.

myszsza 10 lat temu

W przepisie jest napisane, że 60 stopni, jakoś zabrakło umiejętności czytania? Zaroiło się w tym temacie od dość niemądrych postów jednowpisowych forumowiczów, ciekawe czemu? canea, klysiek, meVa15 (z resztek ugotuj bulion, a antrykot przykrój na kształt serduszka).
Czekam na post: Panie Adamie, jak najlepiej pokroić szczypiorek? Bo można wzdłuż i w poprzek. A co zrobić z tymi małymi cebulkami na końcu? Jak je można wykorzystać?

canea 10 lat temu

fajnie Pan opisał jak zrobić pierś z indyka - z użyciem termometru - tylko chyba umknęłło do jakiej temperatury piec :_)

myszsza 10 lat temu

Masz internet, masz przepis. Nie bajeruj.

klysiek 10 lat temu

Witam Panie Adamie!
Chciałam zapytać o przepis na "sos duński". Jest on dodawany do hod-dogów na stacjach benzynowych. Pisze na nim, że jest to sos majonezowy z piklami, aczkolwiek nigdzie nie mogę znaleźć przepisu jak sama zrobić taki sos.
Proszę o odpowiedź,
Pozdrawiam :)

meVa15 11 lat temu

Witam,
Mam problem techniczny - nie wiem jak wyciąć porządny stek z antrykota z dużego kawałka z kośćmi, chciałabym żeby stek jakoś przyzwoicie wyglądał na talerzu. Czy można jakoś wykorzystać resztki mięsa i kości? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

mikołaj 11 lat temu

Panie Adamie.
Oglądam pana praogram i musze powiedzieć ze jest bardzo interesujacy. Ale mam pytanie. Jak zrobić obiad dla moich rodziców tak aby był smaczny i romantyczny. Pozdrawiam Pana i wszystkich oglądających. Gdyby Pan nie mógł pokazać tego w telewizji proszę przesłać przepis na e-mail: [email protected]

Paweł_Kucharz 11 lat temu

Witam serdecznie Panie Adamie,

Jeśli to możliwe prosiłbym o wytłumaczenie w programie jak rozpoznać, które mule kupione jako żywe nie nadają się do spożycia.
Uwielbiam mule pod różnymi postaciami, ale najbardziej te w białym winie z cebulką, czosnkiem, pietruszką, chili i śmietanką. Najlepsze są do tego przepisu mule żywe, które ostatnio bardzo łatwo dostać w hipermarketach i nie tylko, ale za każdym razem bardzo mocno zastanawiam się czy na pewno pozbyłem się wszystkich martwych zwierzątek.
Nie wiem też czy mule kupione jako mrożone, które nie otworzyły się przy duszeniu należy wyrzucić.

Proszę o pomoc.

Helena1 11 lat temu

Witam Państwa

Przykro mi bardzo , ze rejestr przepisów nie obejmuje całości prezentowanego materiału. Szkoda, bo nie zapamieta sie tego wszystkiego.
Oglądając dzisiaj "Na słodko: gorzka czekolada" - Anny Olson , znalazlam tylkon przepis na tartę.
Czy nie ma mozliwości umieszczenia całego prezentowanego materiału?
Ponadto pisząc
tytul nie widze Anny Olson, ani tematu na słodko.
Dziekuję i pozdrawiam

Helena Dobber

Inne programy prowadzącego

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA