Ziemniaki gratin dauphinois

Ziemniaki gratin dauphinois
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 250 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 100 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa
  • masło

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Śmietankę i mleko przelewamy do rondelka i wraz z pokrojonym w plastry czosnkiem podgrzewamy i odstawiamy.  Ziemniaki obieramy, kroimy na mandolinie lub nożem na cienkie plastry ok. 3 mm.

Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej warstwę ziemniaków na zakładkę. Przyprawiamy solą, odrobina pieprzu, świeżo tartą gałką muszkatołową i polewamy porcją mleka ze śmietanką. Układamy na tym kolejną warstwę ziemniaków, doprawiamy i polewamy mleczno-śmietanową zalewą. Robimy tak do momentu zużycia wszystkich składników.

Piekarnik nagrzewamy do 200-220 stopni C, wstawiamy do niego formę z ziemniakami i pieczemy do czasu, aż ziemniaki zmiękną i ładnie się zarumienią. Podajemy gorące lub po wystudzeniu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA