Mus z czerwonej papryki
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
 - Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Dania wegetariańskie
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia francuska
 
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
 - 2 cebule pokrojone w kostkę
 - 2 posiekane ząbki czosnku
 - 4 opieczone czerwone papryki
 - bez skórki i pestek
 - drobno pokrojone
 - 250 ml bulionu z warzyw lub z kury
 - 2 łyżki przecieru pomidorowego
 - sól i pieprz
 - szczypta piment d’Espelette lub pieprzu kajeńskiego do smaku
 - 4 łyżeczki żelatyny
 - sok z cytryny do smaku
 - 250 ml gęstej śmietany
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć cebulę z czosnkiem do miękkości. Dodać paprykę, 150 ml bulionu i przecier pomidorowy. Posolić, popieprzyć i gotować na wolnym ogniu, aż papryka zmięknie, a płyn wyparuje. Zmiksować ręcznym blenderem i przelać do metalowej lub szklanej miski. Rozmieszać żelatynę w reszcie bulionu, w rondelku, i podgrzewać do rozpuszczenia. Dobrze zmieszać z piure. Postawić masę na lodzie i studzić do chwili, w której zacznie tężeć. Sprawdzić smak, dodać w razie potrzeby soku z cytryny (masa musi być mocno doprawiona, gdyż śmietana wyraźnie złagodzi smak). Ubić śmietanę i delikatnie ją wmieszać. Wlać masę do formy, zakryć i schłodzić do podania, przez minimum 4 godz. Doskonałym dodatkiem jest sałatka z chrupkiego kalafiora.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania wegetariańskie
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W