Kluski leniwe z serem

Przygotował:
Brygida Kosel
- Seria kulinarna:
- Teraz Brygida! (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- 10 dag masła
- ½ kg tłustego twarogu
- 15 dag mąki pszennej
- 3 dag bułki tartej
- cynamon
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do powstałej masy dodać mąkę, dzięki temu kluski nie zrobią się gumowate. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać więcej mąki. Ciasto jest gotowe, gdy zacznie odstawać od brzegów miski.
Z przygotowanej masy uformować wałeczki o średnicy około 2 cm, spłaszczyć je i pokroić w ukośne kluski. Wrzucić do gotującej, osolonej wody.
W tym czasie przygotować zasmażkę. Na rozgrzaną patelnię wysypać tartą bułkę i dodać masło. Podsmażyć na złoty kolor.
Gdy leniwe wypłyną na wierzch, wyjąć je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Polać przygotowaną wcześniej zasmażką. Można posypać je również cukrem lub cynamonem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Komentarze
tomeksss 8 lat temu
Nie kluski leniwe, tylko leniwe pierogi. Leniwe, bo szybko się robią w porównaniu do pierogów a pierogi, bo maja farsz w sobie. Właśnie dlatego leniwe pierogi, takie dla tych, którym się nie chce zarabiać ciasta, wałkować, wycinać, lepić.
co_pichcisz_doktorku? 10 lat temu
Pychota! Zrobilam dokladnie wg przepisu i wyszly idealne! Palce lizac!!!
animka 11 lat temu
Mnie też ciasto się lepiło ale wcale się tym nie przejęłam, mianowicie na stolnicy z mąką ciasto od razu dało się zwałkować i przestało się kleić ponieważ obtoczyłam je mąką.Ta informacja tylko dla tych, których prześladuje ciągle lepiące się ciasto do dłoni. Kluski wyszły mięciutkie i całkiem smaczne jak na pierwszy mój raz Ps. wałeczki sama zrobiłam za to pianę ubił mój mężczyzna ;P
Zara 11 lat temu
pierwsze pierogi jakie zrobiłam...wyszły świetne... na starość będę je non stop robić, bo rozpływają się w ustach...uzębienia nie trzeba:)
martunia820 11 lat temu
Przepis naprawdę super;)))
Szybko się robi ok.5min, ja dodałam 1,5 białka i ok. 170g mąki, nie wyrabiałam ręcznie tylko mikserem i wyszły naprawdę boskie! Nie rozpadały się i były mięciutkie.
Do gotującej się wody zawsze dodaje olej, nie kleją się do siebie, nie tylko leniwe, ale makaron i pierogi;)))
Serdecznie polecam i dziękuję za świetny przepis!!!
Kasia K 11 lat temu
ja przepisu nie polecam. 150 g mąki na te proporcje? Ja musialam dodac ok 300 zeby ciasto w ogole odkleilo sie od rąk. Ostatecznie wyszły twarde i prawie nie czuć sera. Nastepnym razem dodam mniej jajek i troszke tłuszczu do ciasta , myslę ze sie ładnie uformują.
gośc 11 lat temu
miala Pani rację wyszły przepyszne,polecam :)
jolciatp 11 lat temu
Zrobiłam - dokładnie tak jak w przepisie - WYSZŁY WSPANIAŁE !!!!!
Moja rodzinka zjadła wszystko :-)
anka1984 11 lat temu
Ciasto nie mogło odkleić mi się od rąk,kiedy wciąż dodawałam więcej i więcej maki zrobiły sie twarde.
Siekierka 11 lat temu
Kluski wychodzą wspaniałe! Nie rozpadają się i naprawdę są łatwe w przygotowaniu. Polecam wszystkim - także początkującym kucharzom.
aczahrf 11 lat temu
jKliv2 <a href="http://tpkrgarxxbbt.com/">tpkrgarxxbbt</a>, [url=http://oecguqjhnewl.com/]oecguqjhnewl[/url], [link=http://nacjonzzxylu.com/]nacjonzzxylu[/link], http://pxhwglbxafsh.com/
vneasvetioa 11 lat temu
6TgBAx <a href="http://ibakqkzybsin.com/">ibakqkzybsin</a>, [url=http://bnnyjdjrkqey.com/]bnnyjdjrkqey[/url], [link=http://xdedvmrfrwxy.com/]xdedvmrfrwxy[/link], http://bhlynuksjyby.com/
martaaaaa 11 lat temu
[quote ahfd napisał(a) 23.02.2011 14:44]
Ale cukier jest WANILINOWY a nie waniliowy :)
[/quote]
ja tam robię z waniliowego, a nie chemicznego :D (laska wanilii i pół dużego słoika cukru :)
Corso 11 lat temu
Po prostu boskie! W życiu nie jadłem takich lekkich i puszystych. Ubicie białek to jest to.
ktos 11 lat temu
dzis zrobie je na obiadek:)
duska82 11 lat temu
pychotka :) wlaśnie zrobiłam i ledwo spróbowalam bo dzieciaki się kluseczkimi zajęły...
MNIAM
magdalenka80 11 lat temu
Kluseczki są na prawdę bardzo dobre i robią się błyskawicznie
brovar3344 11 lat temu
SUPER POLECAM!!!!
adasu11111 11 lat temu
dobre mniam uwielbiam leniwe
arturro1996 11 lat temu
dobre xd świetny przepis
grzesio 12 lat temu
Witam. Mi wyszły twarde i nie wiem czemu.
bmau 12 lat temu
Przepis jest znakomity zamiast cynamony morze być też zasmażka z cukrem i masłem .
AGAstr 12 lat temu
przepis wydaje się fajny. zobaczymy.
tamtam 12 lat temu
kiedyś miałam identyczny przepis i kluchy były pychota,chociaż ja raczej gustuje w kotletach mielonych i śledziach
karika 12 lat temu
bardzo łatwe w przygotowaniu.PYSZNE!!!! polecam ten przepis.;)
paulad 12 lat temu
Super:) polecam przepis! są puszyste i miękkie
dalaj 12 lat temu
Przepis g. wart
solariss 12 lat temu
Kluseczki sa pyszniutkie :) Pozdrawiam cieplutko Wszystkich kluseczkowiczów :))
ahfd 12 lat temu
Ale cukier jest WANILINOWY a nie waniliowy :)
rachela 12 lat temu
Własnie próbuje ten przepis. Zobaczymy jak wyjdą pierogi:)
Kinia1984 12 lat temu
Pyszne :) Zwłaszcza z cynamonem przypadły mi do gustu. Moim zdaniem lepsze są rozwałkowane, bo nie zatykają tak jak w formie paluszków.
Pozdrawiam wszystkich i polecam :)
mariusz331 12 lat temu
kluski leniwe
gosiek31 7 lat temu
[quote animka napisał(a) 05.05.2012 18:49]
Mnie też ciasto się lepiło ale wcale się tym nie przejęłam, mianowicie na stolnicy z mąką ciasto od razu dało się zwałkować i przestało się kleić ponieważ obtoczyłam je mąką.Ta informacja tylko dla tych, których prześladuje ciągle lepiące się ciasto do dłoni. Kluski wyszły mięciutkie i całkiem smaczne jak na pierwszy mój raz Ps. wałeczki sama zrobiłam za to pianę ubił mój mężczyzna ;P
[/quote]
dzieki za rade z obtaczaniem bo ciasto faktycznie kleilo sie do rak ale kluseczki wyszly pierwsza klasa :-)