Kim chi
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Przykaza
- Seria kulinarna:
- Jak Piotr przykazał (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koreańska
Składniki:
- 4 główki kapusty pekińskiej
- 200 g soli na 1l wody – roztwór do kapusty
- 2 sztuki kalarepy
- 8 ząbków czosnku
- kawałek imbiru wielkości połowy pudełka od zapałek
- 200 g suszonego chilli
- 50-70 ml sosu rybnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kapustę pekińską pokroić na ćwiartki. Moczyć w roztworze soli przez 8 godzin. Następnie bardzo dokładnie opłukać i odłożyć kilka liści (będą potrzebne do przykrycia kim chi). Pokroić kalarepy na długie, cienkie paski. Rozgnieść ząbki czosnku i imbir. Dodać suszone chilli i sos rybny. Dokładnie wmieszać czosnek, imbir, chilli, sos rybny i kalarepę. Natrzeć każdy z liści kapusty pekińskiej. Zawinąć natarte ćwiartki kapusty i ułożyć w naczyniu do kiszenia ogórków. Przykryć kamieniem i zakryć, następnie umieścić w chłodnym pomieszczeniu. Im chłodniej tym dłużej kim chi się kisi. Po 2-3 tygodniach jest najsmaczniejsze.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W