Kim chi
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Przykaza

Seria kulinarna:
Jak Piotr przykazał (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Kuchnia świata:
Kuchnia koreańska

Składniki:

  • 4 główki kapusty pekińskiej
  • 200 g soli na 1l wody – roztwór do kapusty
  • 2 sztuki kalarepy
  • 8 ząbków czosnku
  • kawałek imbiru wielkości połowy pudełka od zapałek
  • 200 g suszonego chilli
  • 50-70 ml sosu rybnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kapustę pekińską pokroić na ćwiartki. Moczyć w roztworze soli przez 8 godzin. Następnie bardzo dokładnie opłukać i odłożyć kilka liści (będą potrzebne do przykrycia kim chi). Pokroić kalarepy na długie, cienkie paski. Rozgnieść ząbki czosnku i imbir. Dodać suszone chilli i sos rybny. Dokładnie wmieszać czosnek, imbir, chilli, sos rybny i kalarepę. Natrzeć każdy z liści kapusty pekińskiej. Zawinąć natarte ćwiartki kapusty i ułożyć w naczyniu do kiszenia ogórków. Przykryć kamieniem i zakryć, następnie umieścić w chłodnym pomieszczeniu. Im chłodniej tym dłużej kim chi się kisi. Po 2-3 tygodniach jest najsmaczniejsze.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA