Ogórki małosolne
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Spiżarnia Maryli (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 kg małych ogórków gruntowych
- 4 liście winorośli
- 4 liście dębu
- główka czosnku
- kawałek korzenia chrzanu
- 3 łodygi kopru włoskiego
- kilkanaście ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 kopiaste łyżki soli włodawskiej niejodowanej
- 3 litry wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wodę zagotować, wsypać sol i odstawić. Dokładnie wyszorować ogórki. Do kamionkowego 5 litrowego garnka włożyć na dno połowę liści i kopru z łodygami. Przekroić główkę czosnku na pół wzdłuż równika, obrać chrzan i pokroić go na kawałeczki. Wrzucić do garnka ogórki, czosnek i chrzan. Wsypać pieprz i ziele angielskie. Zalać lekko przestudzoną solanką. Docisnąć resztą liści i kopru. Przycisnąć talerzykiem i wygotowanym kamieniem. Garnek trzymać w chłodzie. Po 5 dniach ogórki są gotowe do spożycia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W