Fuzja smaków

Fuzja smaków
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 500 g lodów waniliowych
  • 500 g malin mrożonych
  • 150 ml syropu cukrowego (1:1)
  • 2 szt. papryczki chili
  • 100 g bazylii
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • tulipan z masy cygaretkowej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Maliny mrożone zalać ciepłym syropem cukrowym i pozostawić do rozmrożenia, przed podaniem podgrzać, żeby były gorące i przełożyć do pucharków. Bazylię drobno posiekać, z papryczek usunąć pestki i drobno pokroić. Wlać śmietankę do miksera, dodać bazylię, papryczki, połowę ilości lodów.
Wszystko zmiksować dokładnie. Zimną masę wlać ostrożnie do pucharków na gorące maliny – nie mieszać, wrzucić gałkę lodów waniliowych do każdego pucharka. Udekorować tulipanem w formie trójkąta z bakaliami. Od razu podawać.

Przygotowanie tulipana z masy cygaretkowej:
masło - 100 g
cukier puder - 100 g
białka jaj - 100 g
mąka pszenna - 100 g

Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodawać stopniowo białko, a na koniec wymieszać z mąką. Szprycować sprężynki na matę do pieczenia, posypać czarnym sezamem i podpiekać w temp. 160 stopni około 15 min.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA