Comber jagnięcy pod chrustem pistacjowym

Comber jagnięcy pod chrustem pistacjowym
Oceń przepis:
49 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie and Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 combry jagnięce z kostką (bez tłuszczu i powięzi)
  • oliwa
  • masło
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g łuskanych pistacji
  • pęczek natki pietruszki
  • 75 g okruchów miękiszu pieczywa
  • 1 gałka muszkatołowa
  • musztarda Dijon
Fasolka szparagowa:
  • 350 g cienkiej zielonej fasolki szparagowej
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • oliwa extra vergine
  • ½ cytryny
  • 3 gałązki świeżego estragonu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki, by doszło do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 180º C. Skrop combry oliwą, posyp obficie solą morską i czarnym pieprzem, wklep oliwę w mięso. Obsmaż na dużym ogniu na odrobinie oliwy z kawałkiem masła przez 2-3 minuty, przełóż do brytfanki i zostaw do ostygnięcia.

W malakserze umieść dwa obrane ząbki czosnku, pistacje, natkę pietruszki (wraz z łodyżkami) i miękisz pieczywa, zetrzyj pół gałki muszkatołowej, zmiksuj na zieloną drobną kruszonkę. Posmaruj combry grubą warstwą musztardy i posyp ziołową kruszonką z wierzchu i po bokach. Piecz przez 25 minut, tak, by pod chrupiącą otoczką mięso pozostało przepięknie różowe. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 10 minut.

W tym czasie obierz fasolkę z końcówek i gotuj przez 6-7 minut w osolonej wrzącej wodzie. Pozostały ząbek czosnku przepuść przez praskę i wymieszaj z łyżeczką musztardy, octem, dwiema łyżkami oliwy i sokiem z połówki cytryny, posól do smaku. Dodaj posiekane listki estragonu. Fasolkę osącz i wymieszaj z dressingiem. Pokrój mięso i podawaj z fasolką oraz np. zapiekanką z ziemniaków z fenkułem (patate al forno).

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA