Jednogarnkowe danie z sardynkami i anchovies

Jednogarnkowe danie z sardynkami i anchovies
Oceń przepis:
57 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 puszka sardynek
  • 1 puszka/słoiczek anchovies
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
  • 4 ziemniaki o niskiej zawartości skrobi (sałatkowe)
  • 20 szt. pomidorków koktajlowych
  • natka pietruszki
  • ½ kostki masła
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szklanki białego półwytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ugotuj fasolkę szparagową w wodzie z dodatkiem soku z połówki cytryny, aby nie straciła koloru, łyżką cukru dla uzyskania chrupkości, odrobiną soli dla smaku. Po wrzuceniu fasoli do wody z dodatkami przykryj garnek pokrywką, jak woda się zagotuje, zdejmij pokrywkę, sprawdź czy fasolka jest chrupka, jeśli tak, przełóż ją szybko do miski z zimną wodą. Kiedy fasolka opadnie na dno można ją odcedzić.
 
Ugotuj ziemniaki w mundurkach, następnie pokrój je w kostkę.

Posiekaj czosnek, następnie oprósz go solą i wymieszaj, posiekaj natkę, przekrój na pół podłużne pomidorki koktajlowe.

Wylej zalewę z anchovies, następnie pokrój je na małe kosteczki.

Przygotuj sardynki. Otwórz puszkę, oddziel kręgosłup od mięsa, wylej olej, porozrywaj je z grubsza na mniejsze cząstki.

W garnku roztop masło, wrzuć sardynki, anchovies i czosnek. Gdy zrobi się z nich pasta, dodaj ugotowaną fasolkę, wymieszaj. Dodaj pomidorki koktajlowe, chwilę smaż, aż pomidorki się rozpadną. Dodaj ziemniaki ugotowane w mundurkach oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj, spróbuj, dodaj sól i pieprz do smaku.  Podaj na talerzu skrapiając danie sokiem z cytryny. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA