Galaretka z białego wina z płatkami róż

Galaretka z białego wina z płatkami róż
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Spiżarnia Maryli (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory

Składniki:

  • szklanka płatków róży
  • 750 ml białego wina (gewurtztreminera)
  • 1 żelfix 3:1
  • kilkanaście małych truskawek
  • 250 g cukru
  • kilka kropli olejku różanego opcjonalnie

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przelać wino do garnka, dosypać żelfix i zagotować. Dodać cały cukier i całość gotować około 2 minut. Pod koniec gotowania dodać truskawki. Kiedy zmienią kolor na pomarańczowy, dodać płatki róży i opcjonalnie dolać olejek różany. Gorącą galaretkę nałożyć po brzegi do wypieczonych w piekarniku słoików i dokładnie zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Ustawić do góry dnem. Podczas studzenia słoiki obracać, wtedy płatki róży równomiernie rozłożą się w galaretce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA