Grochówka na wędzonych szprotkach
   
                                    
                    
                Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
 - Nie bój ryby! (odc. 7)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Zupy
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia polska
 
Składniki:
- zimna woda
 - 300 g wędzonych szprotek
 - 300 g grochu żółtego łuskanego, połówki
 - 4 średnie ziemniaki
 - 1 średnia marchewka
 - 1 mały korzeń pietruszki
 - 3 ząbki czosnku
 - 2 łyżki oleju rzepakowego
 - 1 cebulka, pokrojona w kosteczkę
 - 1 łyżeczka mąki
 - 3 listki laurowe
 - 4 ziela angielskie
 - 1 łyżka suszonego majeranku
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Namocz łuskany groch przez co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej przez noc.
Większość szprotek, poza kilkoma, których użyjesz jako wkładki, zalej zimną wodą.
Doprowadź powoli do wrzenia, ale nie do bulgotania, bo wszystko się rozpadnie. Odcedź ten wywar i dodaj groch.
Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę, zalej zimną wodą i odstaw. Do wywaru dodaj odcedzony groch i przyprawy. Marchew i korzeń pietruszki pokrój w małą kostkę, nieco mniejszą niż ziemniaki, czosnek rozgnieć nożem na płasko i posiekaj. Podsmaż warzywa na oleju i dodaj do wywaru, jeśli groch już zmiękł.
Dodaj odcedzone ziemniaki. Cebulę pokrój na małą kosteczkę i podsmaż na tej samej patelni.
Dodaj mąkę i pozwól się jej zasmażyć, żeby nie była surowa. Dolej na patelnię trochę wywaru, żeby rozprowadzić zasmażkę. Dodaj szuwaks z patelni do gara i gotuj całość tak długo, aż ziemniaki zmiękną. Podaj z filecikami z wędzonych szprotek, o ile uda się je rozdzielić widelcem.
- Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź