Bakłażany faszerowane

Bakłażany faszerowane
Oceń przepis:
79 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
6

Składniki:

Beszamel:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół, nacinamy miąższ w kratkę, skrapiamy porządnie grecką oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na blaszce skórką do góry i pieczemy do miękkości ok. 40-50 minut w temperaturze 170 stopni.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Doprawiamy cukrem, cynamonem, kuminem i suszonym tymiankiem. Dorzucamy listki laurowe i jak cebula zmięknie i lekko się zezłoci, dodajemy wołowinę. Przesmażamy całość ok. 4-5 minut, aż mięso będzie rumiane, cały czas dzielimy je na mniejsze porcje. Dolewamy wino, podkręcamy gaz i odparowujemy alkohol. Następnie dodajemy pomidory i dusimy razem przez 10-15 minut. Do lekko przestudzonego mięsa dodajemy z grubsza poszatkowane zioła takie jak mięta, pietruszka i tymianek.

Przygotowujemy beszamel, rozgrzewając w rondlu masło, do którego dodajemy mąkę i ciągle mieszając przesmażamy ją 3-4 minuty. Następnie partiami dolewamy mleko ciągle, intensywnie mieszając aby sos był gładki i aksamitny. Na koniec doprawiamy całość solą, pieprzem i gałką. Dodajemy starty ser, dodajemy żółtka i mieszamy energicznie. Podpieczone bakłażany odwracamy skórką do dołu, łyżką dociskamy lekko miąższ, nakładamy po porcji farszu i całość polewamy beszamelem. Wstawiamy ponownie do pieca tym razem nagrzanego do 200 stopni do czasu, aż wierzch pięknie się zarumieni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA