Szaszłyki z miecznika

Szaszłyki z miecznika
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • 500 g miecznika
  • 2 cytryny
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 2-3 cebule
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • czarny pieprz
  • 4 patyczki do szaszłyków
Sałatka:
  • 3 duże mięsiste pomidory
  • 1 długi ogórek zielony
  • ser solankowy
  • suszone oregano
  • oliwa
  • ocet grecki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Miecznika pokroić w kostkę i umieścić w misce. Do miski z miecznikiem zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok, dodać sól i pieprz. Posiekać drobno miętę i dodać do ryby.

Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, potem na grube plastry. Papryki przekroić, wyjąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki pasujące wielkością do kostek miecznika.

Cebulę i paprykę dodać do ryby, polewać jeszcze oliwą i dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut.

Nadziać na patyczki kolejno kawałek miecznika, zieloną paprykę, miecznika, cebulę, miecznika, czerwoną paprykę, miecznika. Dociskać poszczególne składniki do siebie. Umieścić patyczki w płytkim naczyniu i polewać pozostałą marynatą. 

Rozgrzać grill i przyszykować sałatkę z ogórków i pomidorów. Pomidory pokroić na ósemki, ogórka na grubsze pół plastry, przełożyć warzywa do miski, pokruszyć na nie ser solankowy, skropić oliwą i posypać suszonym oregano.

Szaszłyki grillować na dużym ogniu, aż przyrumienią się z każdej strony. Podawać na greckiej picie, podgrzanej na suchej patelni.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA