Curry z sandaczem

Curry z sandaczem
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 800 g filetów sandacza ze skórą
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cukinia
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki pasty curry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 szklanka suchego ryżu basmati
  • kilka listków tajskiej bazylii
  • kilka listków świeżej kolendry
  • 1 limonka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Sandacza osuszyć i pokroić w dość grube paski. Posolić i odstawić do lodówki.

Papryki i cebulę pokroić w spore kwadraty. Cukinię w sporą kostkę.

Rozgrzać wok i podsmażyć na nim warzywa na niewielkiej ilości oleju, muszą trochę zmięknąć.

W rondelku umieścić przelany i namoczony w zimnej wodzie ryż. Pokryć go zimną wodą i gotować pod przykryciem do miękkości.

W rozgrzanym woku umieścić pastę curry i ogrzać ją rozprowadzając łyżką, dodać mleko kokosowe i mieszać, by pasta się w nim rozpuściła, a mleko podgrzało, dodać sandacza, gotować, aż się zetnie, dodać warzywa i gotować chwilę.

Curry podawać na ugotowanym ryżu, posypane kolendrą i tajską bazylią, na wierzch tylko trochę soku z limety i gotowe.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA