Śledzie w sosie curry

Śledzie w sosie curry
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Śledzie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych z zalewy solnej
  • 2 łyżki sproszkowanego curry
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy przez kilka godzin, kilka razy zmieniając wodę, by pozbyć się nadmiaru soli. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dzwonka "na raz".

Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy curry i podgrzewamy, by smak przypraw się otworzył. Przekładamy do miski, dodajemy jogurt, majonez, żurawinę, cebulę pokrojoną w kostkę.

Do sosu wkładamy śledzie oraz wydrążone i pokrojone w kostkę jabłka (mogą być ze skórką). Mieszamy. Doprawiamy solą (jeśli trzeba), pieprzem i cukrem. Przekładamy do słoika i podajemy, najlepiej następnego dnia, by smaki dobrze się przegryzły.

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA