Placek warzywny

Placek warzywny
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 kapusta pak choi
  • ½ czerwonej cebuli posiekanej w piórka
  • 1 starty ząbek czosnku
  • garść młodego szpinaku
  • łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • łyżka posiekanego pora
  • łyżeczka czarnego sezamu
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego plus łyżeczka do smażenia
  • ½ szklanki wody
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ łyżeczki soli
duża garść liści musztardowca
  • Dresing :
  • łyżka oliwy
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka musztardy francuskiej
  • 4 łyżki soku jabłkowego
3 łyżki kopiaste majonezu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • łyżeczka bardzo ostrej papryki w proszku (może być pieprz cayenne)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kapustę pak choi pokrój w drobne paski i wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami placka. Na patelni o minimum 25 cm rozgrzej olej i dodaj kilka kropel dodatkowo oleju sezamowego. Wylej masę i smaż na małym ogniu około 5 minut i przerzuć na drugą stronę. Smaż ponownie 5 a nawet 8 minut. Placek przerzuć na duży talerz.

Składniki dresingu wymieszaj i polej nimi liście musztardowca. Delikatnie wymieszaj.

W kolejnej misce wymieszaj majonez z limonką i papryką.

Placek posmaruj majonezem i wysyp na niego sałatkę.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA