Kanapka z jajkiem i awokado

Kanapka z jajkiem i awokado
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 8 kromek dobrego chleba na zakwasie
  • 4 małe jajka
  • masło
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • pęczek szczypiorku
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 kapusta pak choi
  • kilka grzybów: pieczarki, boczniaki, shitake

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na zimnej i suchej patelni ułożyć plasterki boczku. Ustawić na kuchence i smażyć z obu stron, aż boczek stanie się chrupiący.

W czterech kromkach wyciąć szklanką lub foremką do ciastek otwór. Grzanki opiec na patelni z dodatkiem masła, najpierw opiec grzanki bez otworu. Grzanki z otworem obsmażyć z jednej strony. Obrócić na drugą stronę i do otworów wbić po jednym jajku i usmażyć.

Awokado obrać i rozgnieść widelcem, dodać pokrojonego w kostkę pomidora i posiekany szczypiorek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Pastę nałożyć na jedną kanapkę, na wierzchu ułożyć kanapkę z jajkiem.

Na tej samej patelni na oliwie podsmażyć podzieloną na liście kapustę i grzybki.

Kanapki podawać z kapustą i grzybkami.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA